Meatless Monday

Uientaart met feta van Mari Maris

Ook al woont ze in La douce France, Mari Maris is onze Nederlandse groentekoningin! Uit haar nieuwste kookboek A la minute komt deze uien-sjalottentaart. Zoals ze zelf zegt: ‘Een van de moeilijkste gerechten uit mijn kookboek, boordevol makkelijke recepten voor als je weinig tijd hebt’.  Moeilijk vinden wij wel meevallen, alleen staat deze uientaart zeker niet a-la-minute op tafel. Echter de smaak is raak: krokant bladerdeeg met gekonfijte uien en kaas, een variatie op de Franse uienpizza (Pissaladière).

Groente is haar grote passie. In Frankrijk runt zij haar eigen groente-restaurant ‘Le Jardin des Etoiles’. In 2013 schreef ze haar eerste kookboek Groentebijbel (lees hier onze recensie!). Inmiddels is dit een echte bestseller met meer dan 25.000 stuks verkochte exemplaren. A la minute is haar vijfde titel.

Tweemaal getest

Uien-sjalottentaart met feta van Mari Maris uit eigen keuken
Uien-sjalottentaart met feta van Mari Maris uit eigen keuken

Deze uien-sjalottentaart hebben we tweemaal getest. Er is één ding héél belangrijk: gebruik een METALEN quichevorm (of vlaaivorm). Metaal zorgt ervoor dat het bladerdeeg heel krokant wordt. Speciaal voor deze taart kocht ik deze quichevorm bij Bouwhuis.com. Alleen had ik wel 8 blaadjes bladerdeeg (ipv 6) nodig om de vorm van ɸ 30 cm te bekleden. De eerste keer dat ik deze taart maakte, dacht ik slim te zijn en gebruikte een rol Quiche- & Taartdeeg. Maar doe dat niet! Het resultaat is dan echt véél minder. Heb je geen metalen quichevorm, dan kun je ook een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling gebruiken. Die zijn rechthoekig en kun je gewoon rechtstreeks op de bakplaat leggen.

 

Welke wijn bij uientaart met feta?

De uientaart smaakt krokant met een zoetige uientopping en kaas. Daarnaast lichtkruidig door de tijm. (ik liet salie en rozemarijn achterwege). Feta zorgt voor een bite. Bijpassende wijn? Uitstekende combinatie bij deze taart was de Pinot Grigio van Clearwater (Gall & Gall), maar ook een Pinot Blanc uit de Elzas of een Viognier zijn aanraders. Verfrissend, met zachte zuren en rijpe fruitaroma’s. Maar ook een kruidige rosé uit de Provence zal goed combineren. Liever rood? Probeer dan de sappige Siciliaanse Planeta Rosso of een Spaanse Tempranillo.

Uien-sjalottentaart van Mari Maris

Uientaart met feta van Mari Maris

Voorbereiding: 40 minuten
baktijd 30 minuten
Totaal: 1 uur 10 minuten
Heerlijk uientaart voor vier personen. Blijft er iets over? Ook de volgende dag als koude snack een aanrader.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram uien gehalveerd en in dunne partjes
  • 500 gram sjalotten in ringen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 velletjes roomboter bladerdeeg
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes fijngehakt
  • 50 gram halfgedroogde tomaatjes sud ’n sol, in reepjes
  • mespuntje gerookt paprikapoeder hot pimentón
  • 100 gram feta in kleine blokjes
  • 50 gram geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel goede balsamico-azijn

Extra nodig

  • metalen quichevorm ɸ 30 cm, ingevet met olie

Bereiding
 

  • Snijd uien en sjalotjes in partjes en ringen. Verwarm in een ruime koekenpan of hapjespan 2 eetlepels olie op middelhoog vuur. Bak de ui en sjalot ca. 15 minuten op laag vuur totdat ze zacht beginnen te worden. Schep af en toe om vanaf de bodem.
  • Bekleed intussen de vorm met het bladerdeeg en maak rondom en opstaand randje van ca. 2,5 cm. Snijd overtollig deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Voeg toe aan de uien: tijm, halfgedroogde tomaatjes en gerookt paprikapoeder. Breng op smaak met zout, peper en balsamico-azijn. Schep het uimengsel in de bakvorm en verdeel het regelmatig over het deeg. Verdeel de blokjes feta erover. Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet de vorm in de oven en bak de uientaart in ca. 30 minuten tot de bodem goudbruin en gaar is.
  • Lekker met een eenvoudige groene salade met vinaigrette en granaatappel.

Mari Maris aan het werk

Benieuwd hoe Mari zelf deze taart bereid? Kijk dan even naar dit filmpje op Foodtube.

Uientaart-sjalottentaart van Mari Maris

 

Het kookboek

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. De recepten uit A la minute zijn overwegend simpel en doeltreffend, steeds met groente als uitgangspunt. Meestal vegetarisch en aantrekkelijk gefotografeerd door Oof Verschuren (partner van Yvette van Boven).

Bestellen kun je hier:

Cover a la minute Mari MarisTitel : A la minute
Auteur : Mari Maris
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 904 885 637 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept