Tel Aviv is een bruisende stad waar je eigenlijk ogenblikkelijk naar toe wilt. Deze stad staat al jaren op mijn bucketlist. En ja, het kan weer… Maar blijf je liever thuis, dan is het nieuwe kookboek, leesboek, reisboek TLV Vegan van Jigal Krant waarin alles draait om de stad Tel Aviv, een absolute aanrader. Deze avocado salade met grapefruit is een van zijn favoriete voorgerechten, een zogenaamde gereïncarneerde zalmcocktail naar een recept van zijn moeder! Een lekker en licht vegan voorgerecht (of bijgerecht) dat wij iedereen kunnen aanraden, ook voor niet-vegetariërs.
Na zijn prijswinnende debuut TLV heeft Jigal Krant dit nieuwe prachtige kookboek geschreven. Hierin staat de bruisende veganistische scene van Tel Aviv centraal. Want nergens wordt zo verrukkelijk en geheel plantaardig gekookt als in het land ZONDER melk en honing. We interviewden hem (lees hier het verhaal!) een aantal jaren geleden vanwege zijn debuut-kookboek dat inmiddels werd bekroond tot Het Gouden Kookboek van 2018. In dit nieuwe boek vertelt Jigal op inspirerende wijze waarom Tel Aviv in een mum van tijd is uitgegroeid tot de VEGAN CAPITAL OF THE WORLD.
Welke wijn bij avocado salade met grapefruit?
Deze avocado salade met rode grapefruit en knisperende blaadjes radicchio sla vraagt om een witte wijn met lekkere frisse zuren maar niet té, met een licht rond mondgevoel. Ik kies hier voor een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld (Zuid-Afrika), maar ook een kruidige Spaanse Verdejo is ideaal.
Speciaal voor dit boek consulteerde Jigal Krant de Israëlische sommelier Jessy Bodec voor goede wijn spijs combinaties bij zijn recepten. Jessy adviseert de volgende wijn bij deze salade: de bitterheid van de radicchio en grapefruit dient getemperd te worden door ziltigheid, terwijl de romige avocado vraagt om ferme zuren. Een frisse witte wijn dus, met veel mineraliteit. Keuze te over: houtloze chablis, grüner veltliner uit Oostenrijk, pinot grigio of witte Bordeaux.
Radicchio salade met grapefruit en avocado
Ingredienten
- 2 grote rode grapefruits
- 2 rijpe avocado’s
- sap van ½ citroen
- 1 theelepels anijszaad
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 theelepels ketchup
- 1 eetlepel cognac
- 250 gram radicchio de Treviso roodlof
- 20 gram gari sushigember
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook
- 40 gram pijnboompitten licht geroosterd
Bereiding
- Schil de grapefruits met een scherp mes. Doe dit royaal, zodat het vruchtvlees bloot komt te liggen. Snijd de partjes los door met het mes langs de vliezen te snijden. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en lepel het vruchtvlees uit de schil. Snijd in plakjes en besprenkel die met citroensap. Bestrooi met een snuf zout.
- Rooster voor de cocktailsaus het anijszaad kort in een droge pan totdat het geurt. Wrijf fijn in de vijzel en meng in een kommetje met de mayonaise, ketchup, cognac en flink wat versgemalen peper tot een sausje. Breng op smaak met een snuf zout.
- Snijd de harde aanzet van de stronkjes radicchio weg. Trek de blaadjes los en verdeel over een grote schaal. Bedek met de grapefruitpartjes en plakjes avocado. Snijd de gari in reepjes en voeg toe aan de salade. Besprenkel met de cocktailsaus. Voeg als laatste de bieslook en pijnboompitten toe.
TLV Vegan kun je hier bestellen :
Titel : TLV Vegan
Auteur : Jigal Krant
Fotografie: Vincent van den Hoogen
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 07654
Prijs : € 34,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen