Meatless Monday

Quiche met vier kazen

Uit het kookboekje Quiche & Hartige taart komt deze kaasquiche voor de Meatless Monday. Er worden vier soorten kaas gebruikt, waarvan er eentje uit Nederland komt! Dat is de verse geitenkaas. Die komt van Bettinehoeve in Ettenleur, een echte ambachtelijke geitenkaas boerderij in Brabant.

Bettinehoeve met de geiten
De lieve geitjes van de Bettinehoeve

Onlangs kreeg ik daar een rondleiding (georganiseerd door Debby van Deb’s Bakery & Kitchen) en ik was onder de indruk van het hele proces; van geitenmelk tot mooie verse geitenkaas. Bettinehoeve in EttenleurHeel interessant om dit een keertje van dichtbij te zien, zeker omdat ik een grote fan ben van deze kaas. Die ligt dan ook altijd in mijn koelkast, want er gaat geen dag voorbij of deze salade met verse geitenkaas staat bij ons op tafel. Hij past altijd…, en smaakt altijd verrukkelijk!  

 De recepten uit het kookboekje zijn geschreven door de Franse Marion Flipo die helemaal dol is op quiche en hartige taart. Toch blijkt een recept schrijven voor haar misschien wat moeilijker dan iets lekkers kunnen bakken. De eerste keer ging het bij mij helemaal mis met dit recept. De inhoud niet gaar, de springvorm te klein, oventemperatuur te laag. Maar al die problemen zijn nu opgelost. Met dit aangepaste recept staat er in uurtje tijd een heerlijke kaasquiche op tafel die wel lukt. Bon appétit!

Kaasquiche ingrediënten
Kaasquiche in springvorm die mislukte. Advies: gebruik een Quichevorm

Wie is Marion Flipo?

Nog even in het kort: Marion Flipo is een Francaise die werkt als chef-kok en culinair consultant in Parijs. Vier jaar lang stond ze in de keuken van het wereldberoemde restaurant Ladurée. In haar vrije tijd houdt ze een blog bij met daarop recepten, restaurantrecensies en culinaire reisverslagen. Volg haar via haar inspirerende site.

Welke wijn bij Quiche met vier soorten kaas?

Romig en zachtkazig met een toets van bieslook, zo smaakt deze quiche. Hier drink je witte wijn bij! Kies voor een frisse witte wijn die ook wat rond aanvoelt in de mond (bv Gavi, Gaillac, Verdejo, of een Grüner Veltliner), maar ook een Chardonnay zonder houtlagering combineert prima.

4 personen60 minuten

 Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg voor ronde taartvorm (Tante Fanny, koeling)
  • 75 gram geraspte emmentaler
  • 75 gram geraspte comté
  • 50 gram verse geitenkaas, in stukjes (Bettine)
  • 75 gram gorgonzola dolce, in blokjes
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 4 eetlepels gehakte bieslook
  • extra: Quichevorm (ɸ 30 cm)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Vet de vorm in. Leg het deeg (met het bakpapier naar boven) in de quichevorm. Trek het bakpapier er vanaf, en snijd het overtollig deeg langs de randen van de vorm weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met emmentaler en comté kaas. Verdeel de blokjes geitenkaas en gorgonzola over de bodem.

Stap 2

Klop de eieren met de slagroom door elkaar. Roer zout, peper en bieslook erdoor.

Stap 3

Schenk het eimengsel over de taartbodem. Bak de quiche in 40 minuten goudbruin en gaar, eventueel de laatste 10 minuten de taart even afdekken met aluminiumfolie als hij te donker wordt. Neem hem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Serveer de quiche met een groene salade met kerstomaatjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Quiche & Hartige taartTitel : Quiche & Hartige taart
Auteur : Marion Flipo
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 198 1
Prijs : € 8,95

 

Ook lekker is de pompoenquiche met hazelnoten. Eveneens een optie voor Meatless Monday!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.