Heb je weinig tijd, maar wil je toch gezond eten? Maak dan deze heerlijke poké bowl met tonijn en avocado-yoghurt. Boordevol smaak en zonder gedoe!
Deze populaire foodtrend is overgewaaid uit Hawaï, waar poké letterlijk ‘in stukjes snijden’ betekent. Traditioneel bestaat een poké bowl (uitgesproken als “poh-kee bowl”) uit blokjes rauwe vis, zoals tonijn of zalm, gecombineerd met groenten, rijst en een smaakvolle dressing. Dit recept, afkomstig uit het kookboek Tafel voor één, geeft er een verfrissende twist aan: zonder rijst, maar mét een romige avocado-yoghurttopping.
Poké à la Martin Morales
Schrijfster Nathalie Le Blanc vertelt in haar kookboek hoe ze haar eerste poké bowl met tonijn maakte en waar haar inspiratie vandaan kwam:

‘Wat is dat??????? Het aantal vraagtekens geeft de verbazing van mijn vriendin Kirsten weer, toen ik haar een foto van mijn allereerste poké bowl ooit stuurde. Kirsten woont op een van de Hawaïaanse eilanden en vertelde me over poké nog voor het in Europa opdook. Poké wordt op Hawaï niet in ‘bowls’ gegeten, maar als lunch of aperitiefhapje. In elke supermarkt of delicatessenzaak vind je een lange koeltoog vol variaties.
Ik kocht The Poke Cookbook van Martha Cheng en maak het nu vaak. Omdat het ongelooflijk lekker is, maar ook snel gaat. Eet je liever geen tonijn? Zalm, gekookte octopus, mosselen of scampi’s en zelfs surimikrab zijn prima alternatieven. Ga je voor vegetarisch? Dan is gefrituurde tofu perfect, want die slorpt de saus nog beter op dan vis.
Ik eet poké graag met avocadoyoghurt, een idee uit kookboek Andina van Martin Morales. De smeuïgheid past perfect bij de zilte poké en het wordt helemaal een schot in de roos met rijst, sojasaus en furikake. De avocadoyoghurt is ook lekker als saus op pita, als dip of bij geroosterde groenten.’
Recept voor 1 of 2 personen?
Zoals altijd testen we alle recepten voordat we ze delen. Dit recept komt uit Tafel voor één, maar de originele hoeveelheden waren veel te veel voor één persoon. Daarom hebben we het aangepast: dit recept is nu precies goed voor 2 personen. Wil je toch een portie voor 1 persoon? Halveer dan simpelweg alle ingrediënten.

Poke bowl met tonijn en avocado-yoghurt
Ingredienten
TONIJNPOKÉ
- 150 gram van de beste tonijn die je kunt vinden
- 2 sjalotjes
- 4 lente-uitjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 theelepels sesamolie
- een paar druppels sriracha of tabasco of een andere pikante saus
AVOCADOYOGHURT
- 1 avocado
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel citroen- of limoensap
- peper en zout
Bereiding
- Snijd de tonijn in blokjes van 2 bij 2 cm. Snijd de sjalot in lange, dunne reepjes en de lente-ui in fijne ringetjes.
- Meng alle poké-ingrediënten behalve de tonijn in een kom en proef. Voeg meer sojasaus en sriracha toe voor een vollere smaak. Meng de tonijn door de saus. Sommige mensen (onder wie ik) vinden het lekker als dat net voor het opdienen gebeurt. Anderen houden van een ‘gemarineerde toets’. Gewoon uittesten wat je zelf lekker vindt, dus.
- Snijd de avocado middendoor, verwijder de pit en lepel er het vruchtvlees uit. Mix met een staafmixer of kleine keukenrobot samen met de yoghurt tot een gladde puree. Roer er het citroen- of limoensap erdoor en kruid met peper en zout.
- Maak op twee borden een vulkaan van de avocadoyoghurt en serveer de poké erbovenop, als was het lava.
Snelle vegetarische groentepoké?
In plaats van een poké bowl met spicy tuna, kun je ook een vegetarische variant maken met groente. Snijd hiervoor twee gekookte of geroosterde rode bieten in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng met 30 g groen van lente-ui, 1 theelepel cider- of appelazijn, 1 theelepel sesamolie, 1 teentje look en een snuifje chilivlokken en zout. Voeg daaraan eventueel wat geroosterde macadamianoten toe.
Het kookboek Tafel voor één
Koken voor jezelf kan ook echt een feest zijn. Dat laat Nathalie Le Blanc zien in haar kookboek Tafel voor één. Zij is zelf een ervaren alleenkoker. In dit boek bundelt zij haar beste recepten (zoals ook dit recept van Griekse pasta met garnalen) en geeft tips om relatief stressloos voor bezoek te koken.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Tafel voor één
Auteur : Nathalie Le Blanc
Uitgever : Uitgeverij Pelckmans
ISBN : 978 94 6337 370 8
Prijs : € 27,-
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!