Voor het weekend

Nieuw: plantaardige biefstuk met misosaus; net echt!

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Plantaardige biefstuk; kan dat wel? Ja dus! Sinds kort kun je biefstuk kopen, een zogenaamde flank steak, die volledig is gemaakt van plantaardige proteïnen, maar de structuur heeft van echt vlees. De merknaam? Redefine Meat, en het ligt nu in de vries- en vega-vakken bij Albert Heijn en Jumbo. Makkelijk om klaar te maken én superlekker met deze misosaus.

Vegetarisch vlees bestaat natuurlijk al veel langer. In de schappen van de supermarkt kom je diverse producten tegen, zoals vegetarische hamburgers, kipschnitzels, plantaardig gehakt en shoarma (en nog veel meer). Allemaal uitstekende vervangers voor die momenten dat je geen vlees wilt eten, maar toch zin hebt in een smakelijk gerecht. Maar wat nog ontbrak, was een écht stuk plantaardig vlees, zoals een dikke biefstuk. Dat was precies de uitdaging voor Redefine Meat, en ze hebben het geflikt!

 

‘New Meat’ voor vleesliefhebbers

Redefine Meat heeft de missie om producten te maken met dezelfde smaak, textuur en sappigheid als dierlijk vlees, maar dan 100% plantaardig. Ze noemen hun productlijn dan ook met trots ‘new meat’, oftewel het nieuwe vlees, speciaal ontwikkeld voor de moderne vleesliefhebber die ook aan duurzaamheid en dierenwelzijn denkt.

En wat maakt dit product nu zo speciaal? De innovatie achter Redefine Meat zit in hun gebruik van 3D-printtechnologie, waarmee ze de complexe vezelstructuur van vlees nauwkeurig kunnen nabootsen. Het resultaat? Een plantaardige steak die bijna niet te onderscheiden is van echt vlees, met dezelfde bite en sappigheid.

 

Voeding en duurzaamheid: een win-win

De flank steak van Redefine Meat is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam. Hij zit boordevol plantaardige eiwitten uit soja en tarwe, en bevat minder verzadigd vet dan dierlijk vlees. Ook is hij volledig vrij van cholesterol. Dit maakt het een gezonde keuze, of je nu vegetariër, flexitariër of gewoon een bewuste eter bent.

Maar daar blijft het niet bij: het eten van plantaardig vlees is ook een stuk beter voor het milieu. De productie van Redefine Meat stoot tot wel 90% minder broeikasgassen uit en verbruikt veel minder water dan de productie van dierlijk vlees. Kortom, met deze steak geniet je niet alleen van een fantastische smaak, maar draag je ook een steentje bij aan een duurzamere toekomst.

 

Topchef Ron Blaauw is fan

Afgelopen juni had ik het geluk om dit nieuwe ‘vlees’ voor het eerst te proeven in Ron Gastrobar in Amsterdam. Topchef Ron Blaauw is namelijk een van de ambassadeurs van Redefine Meat, en hij en een paar andere vooraanstaande chefs zijn laaiend enthousiast over dit plantaardige ‘new meat’. En ik moet toegeven: ook ik was meteen overtuigd. De flank steak heeft een ongelooflijk authentieke smaak en textuur. Zeker als je er een goede saus bij serveert, zoals in dit recept met misosaus.

Redefine Meat
Bij Rons Gastrobar staat dit op de kaart

 

Simpel om klaar te maken

Het bereiden van de Redefine Meat flank steak is kinderlijk eenvoudig. Verwarm een koekenpan op hoog vuur en bak de steak 3-4 minuten aan elke kant, tot hij mooi gekarameliseerd is. Laat hem vervolgens even rusten voor de perfecte sappigheid. Serveer hem met een heerlijke misosaus – de perfecte match!

Waar te koop?

Redefine Meat is verkrijgbaar bij de grotere vestigingen van Albert Heijn en Jumbo (en ook bij Crisp), en de prijs van flank steak ligt rond de €8,99 voor een portie van 200 gram (dat zijn twee biefstukjes). Dat is een stuk betaalbaarder dan een echte biefstuk, en nog goed voor het milieu ook! Dus hup, naar de supermarkt en proef het zelf. Je zult versteld staan hoe dicht het bij het echte werk komt.

 

Welke wijn bij Plantaardige biefstuk met misosaus?

Het is stevig stukje ‘vlees’ met structuur en de saus is licht romig met veel smaak door de sojasaus en miso. Hier past een mooi glas rode wijn bij. Wij combineerden dit met de Chateauneuf-du-Pape van Porte Rouge; de kruidigheid en complexheid van de wijn sluit mooi aan op de saus en de mooie fruitaroma’s maken het in z’n geheel lichter.

Plantaardige biefstuk met misosaus van Redefine Meat

Plantaardige biefstuk met misosaus

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Flank Steak van Redefine Meat smaakt (bijna) hetzelfde als echte biefstuk. Serveer met deze simpele misosaus. Verrassend lekker!!!
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 pakje redefine flank steak ontdooid
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels (plantaardige) boter
  • 3 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • zout versgemalen peper

Misosaus

  • 60 gram (plantaardige) boter
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel witte miso shiro
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 theelepels sojasaus minder zout Kikkoman
  • 2 theelepels limoensap

Bereiding
 

  • Haal de flank steak op tijd uit de diepvries, hij heeft 8 uur nodig om te ontdooien in de koelkast.
  • Laat de flank steak in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen, voordat je hem gaat bereiden.
  • Maak intussen de misosaus. Smelt de boter in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflook toe en bak totdat hij geurt.
  • Voeg toe: miso, mirin, sojasaus en 3 eetlepels water (40 ml). Breng opnieuw langzaam aan de kook. Klop met een garde tot een gladde saus. Haal van het vuur en roer de limoensap erdoor. Zet apart.
  • Bak de Flank Steak als volgt. Verhit olijfolie in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Wrijf de Flank Steak in met olijfolie en zout. Bak de steak in de hete pan ongeveer 3 minuten per kant (dus in totaal 12 minuten) tot een gekarameliseerde korst ontstaat. Voeg tijdens het bakken van de laatste kant de boter, tijm en knoflook toe. Laat de boter smelten en gebruik het om de steak te bedruipen tot de laatste kant gaar is.
  • Haal de gebakken steak uit de pan en snijd hem in dunne (vierkante) plakjes van 1 cm, met de draad mee. Bestrooi met versgemalen peper. Lekker met gebakken krieltjes en haricots verts.

Meer recepten met miso

Japanse miso pasta is redelijk duur ingrediënt (€ 7,99 voor 300 gram). Jammer als je dat in de kast laat staan. Daarom hier nog extra suggesties.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!