Meatless Monday

Plaattaart met tomaat, kaas en pesto: snel en simpel

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

soDeze plaattaart met tomaat is een echte crowdpleaser en ook nog eens supersimpel om te maken! Gemaakt met kant-en-klaar bladerdeeg en ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen, zeker als je het combineert met een frisse salade, aangevuld met avocado.

Het recept komt uit het kookboek Tinned Tomatoes van de Britse receptontwikkelaar Samuel Goldsmith. Hij was voedingsconsulent voor BBC’s Eat Well for Less en weet als geen ander hoe je met tomaten uit blik een smaakvol gerecht op tafel zet. Ideaal voor de winter, wanneer verse tomaten niet op hun best zijn.

Tomaat en pesto; klassieke combi

In de inleiding van dit recept schrijft Samuel:

‘Kant-en-klaar bladerdeeg is de redder van spontane etentjes. Het geeft je gerecht een luxe uitstraling zonder dat het veel tijd kost. Maar weersta de verleiding om de tomaten uit blik direct over het gebakken deeg te gieten! Het is belangrijk om ze eerst in te koken tot een dikke saus, anders krijg je een slappe taartbodem. Kies een pesto die jij lekker vindt – de meeste varianten combineren goed met tomaat. Mijn favoriet? De klassieke basilicumpesto alla Genovese. Die doet me niet alleen denken aan zomerse vakanties in Ligurië, maar brengt ook de smaak van tomaat prachtig naar voren.’

Welke wijn bij plaattaart met tomaat?

Bij deze knapperige bladerdeegtaart met friszure tomaten en kruidige pesto past een Italiaanse rode wijn heel goed. Kies voor een niet al te zware chianti, gemaakt van de Sangiovese. Die heeft goede zuren die staat z’n mannetje tegen de stevige smaken van tomaat. Liever wit? Kies voor een Sauvignon Blanc uit de Loire. De kruidige frisheid gaat hand in hand met de pesto.

 

Muziek: voor tijdens het koken, een prachtige lyrische song van de Noorse zangeres Aurora met ‘Walking in the air’ ! Dit nummer is oorspronkelijk geschreven door Howard Blake voor de animatiefilm The Snowman uit 1982! Magisch filmpje.

 

Plaattaart met tomaat en pesto uit het kookboek Tinned Tomato

Plaattaart met tomaat en pesto

Bereiding: 25 minuten
Totaal: 25 minuten
Knapperige bladerdeegtaart met een Italiaans tintje. Gemaakt tomaat, kaas, basilicum en pesto.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 1 theelepel olijfolie
  • ½ rode ui of 1 sjalot gesnipperd
  • ½ blik tomatenblokjes blik 400 gram
  • zout versgemalen peper
  • suiker
  • 50 gram basilicumpesto
  • 50 gram Goudse kaas geraspt
  • handvol basilicumblaadjes

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het vel bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier. Snijd het deeg rondom op 2 cm vanaf de rand in. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak het bladerdeeg ca. 10 tot 12 minuten in de hete oven, of tot het deeg goudbruin en opgebold is.
  • Verhit intussen de olijfolie in een kleine pan. Bak de ui 6 tot 8 minuten, of tot hij bruin kleurt.
  • Schenk het halve blik tomatenblokjes erbij en kook ze een paar minuten tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout, peper en wat suiker.
  • Haal het bladerdeeg uit de oven en duw met een lepel of vork het deeg in het midden naar beneden zodat je een rand van opgebold bladerdeeg krijgt. Schenk de tomatensaus op de bodem en spreid de saus uit tot aan de randen. Verdeel klodders pesto over de saus en strooi de kaas erover. Bak de plaattaart 10 tot 12 minuten in de oven, of tot de kaas goudkleurig is en het deeg geheel gaar is.
  • Lekker met een groene salade met avocado.

Het kookboek Tinned Tomatoes

Leuk en toegankelijk kookboek met 100 recepten waarin tomaten uit blik de hoofdrol spelen. Van aantrekkelijke eenpansgerechten tot diverse Italiaanse pastasauzen, bijgerechten en snacks. Al eerder publiceerde ik een recept uit dit boek: snelle chili con carne.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Tinned TomatoesTitel : Tinned Tomatoes
Auteur : Samuel Goldsmith
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 330 5
Prijs : € 19,95

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!