Voor het weekend

Mini pizza met shoarma: ideaal voor lunch of borrel

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Pizza met shoarma: dat wil je proeven! Deze hartige, knapperige pizza’s met gekruid lamsvlees zijn onweerstaanbaar lekker. Perfect als makkelijke lunch, voor bij de iftar, of gewoon als borrelhap op een feestje. Je maakt het pizzadeeg zelf, of gebruikt kant-en-klaar deeg als je snel klaar wilt zijn. Het resultaat? Een pizza met shoarma die knispert van buiten en barst van de smaak.

Schrijfster Ellen ScholtenDit recept komt uit het kookboek 100 ramadanrecepten van foodblogger Ellen Scholten. Samen met haar Marokkaanse schoonmoeder Aicha El Abdi stelde ze dit boek samen vol troostrijke, smaakvolle gerechten. Ellen staat ook bekend als de Koekjeskoningin, dankzij haar eerdere titels 100 luxe koekjes van eigen deeg en 100 heerlijke hapjes. Deze pizza met shoarma is geïnspireerd op Marokkaanse smaken: gekruid lamsvlees, frisse toppings en een krokante bodem.

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en een heilige vastenmaand voor moslims wereldwijd. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. De periode draait om bezinning, saamhorigheid en spirituele verdieping. Na zonsondergang wordt het vasten traditioneel verbroken met een iftar-maaltijd: een moment van samenkomen met familie en vrienden, vaak met gerechten als soep, salades, brood, hartige snacks en zoetigheden. Deze mini-pizza’s zijn een perfect voorbeeld van zo’n lekkere en vullende snack voor bij de iftar.

pizza met shoarma

Mini pizza met shoarma

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 35 minuten
Totaal: 50 minuten
Marokkaanse pizza’s met shoarma van lamsvlees: heerlijk knapperig en rijk van smaak, met een frisse yoghurtsaus on top.
Aantal 9 stuks

Ingredienten
 

Pizzadeeg*

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel instant-gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • 75-100 ml lauwwarm water

Vulling

  • 300 gram lamsshoarma
  • 1 ui
  • 150 ml tomato frito
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels gehakte verse bieslook
  • 75 ml Griekse yoghurt
  • 50 gram ijsbergsla
  • ½ rode ui in reepjes

Bereiding
 

  • Meng de bloem met de suiker, gist, 2 eetlepels olijfolie en het zout. Voeg beetje bij beetje het water toe tot je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit 10-15 minuten tot het soepel is. Laat afgedekt 45-60 minuten rijzen.
  • Verhit intussen 1 eetlepels olie in een koekenpan en bak de shoarma in een paar minuten bruin. Snijd de ui in ringen en verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Verdeel na het rijzen het deeg in 9 porties en rol ze uit tot lapjes van ca. 10 cm doorsnee. Leg de deegplakjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met tomato frito en beleg ze met de shoarma en ui. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak intussen een sausje van de mayonaise, bieslook en Griekse yoghurt en breng op smaak met zout en zwarte peper. Verdeel na het bakken over alle pizzaatjes een dotje van de saus en bestrooi met ijsbergsla en rode ui.

Notities

*Pizzadeeg kun je ook kant-en-klaar als rol kopen. Het ligt in de koeling van de supermarkt.

Het kookboek 100 ramadanrecepten

Een bijzonder kookboek vol recepten die perfect passen bij de ramadanperiode; van hartige klassiekers zoals harira en rodelinzensoep tot zoete verleidingen als shebakia en dadelkoekjes.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : 100 ramadan recepten
Auteur : Ellen Scholten en Aicha El Abdi
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 4640 4329 7
Prijs : € 27,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!