Meatless Monday

Pittige Indische eieren (Bumbu bali telor)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Na het Basisboek Indonesisch komt schrijfster Francis Kuijk opnieuw met een kookboek boordevol makkelijke Indonesische gerechten. Francis is een derde generatie Indo, maar ze wil heel graag de cultuur van haar voorouders overeind houden.

Portret Francis Kuijk
Portret Francis Kuijk

Eten is daarbij de verbindende factor, vertelt ze in het voorwoord van haar boek. Veel Indische recepten zijn vaak streng bewaakte familiegeheimen, maar niet bij Francis thuis. Zij kiest ervoor om juist te delen. Deze pittige Indische eieren zijn een van haar indo-juweeltjes zonder vlees. Wil je dit recept helemaal vegetarisch maken, vervang dan de trassi door een groentebouillontablet. Maar de trassi is in dit recept wel echt DE SMAAKMAKER! 

Welke wijn bij pittige Indische eieren (bumbu bali telor)?

Eieren zijn altijd een beetje lastig in de wijn&spijscombinaties. Wat altijd goed gaat in de wijn-spijs is de combinatie met mousserende droge wijn, zoals champagne, cava of crémant. Maar dit ei-gerecht in een licht pikante tomatensaus kun je ook heel goed combineren met Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Die verfrist en de kruidigheid in de wijn houdt stand in combinatie met dit umami-rijke gerechtje.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 2 rode uien, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 rode chilipepers, grof gesneden
  • 1 blokje trassi (1 x 1 cm)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 kaffir-limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 2 grote tomaten, klein gesneden
  • 15 gram gula djawa (palmsuiker)*
  • zout

Stap 1

Kook de eieren bijna hard. Zo kook je eieren zonder gedoe: leg de eieren in een pan en vul met water tot ze ruim onder staan. Breng het water aan de kook. Zodra het water borrelt , haal je de pan van het vuur en leg je er een deksel op. Laat de eieren 8 minuten staan voor ‘bijna hardgekookt’. Laat de eieren schrikken onder de koude kraan en pel ze.

Stap 2

Maak een ‘boemboe’ (kruidenpasta)  door de ui, knoflook, chilipeper en trassi fijn te hakken, bijvoorbeeld in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer. Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de boemboe samen met de limoenblaadjes 5 minuten.

Stap 3

Voeg de tomaten en gula djawa toe en roerbak nog even. Schenk er 150 ml water bij. Laat het mengsel onder regelmatig roeren 5 minuten op halfhoog vuur borrelen. Breng op smaak met zout.

Stap 4

Kerf de eieren 4 keer in de lengte in en leg ze in de warme saus. Verwarm nog enkele minuten en schep de saus voorzichtig over de eieren. Lekker met witte rijst, boontjes en atjar

 

*Wat is gula djawa?

Gula djawa is de verharde, ingekookte nectar van een palmboom. Het heeft een volle, iets zure karamelsmaak. Kan niet vervangen worden door donkere basterdsuiker. Voor gebruik raspen of snipperen. Gula djawa wordt zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt.

 

Het kookboek

Sfeervol kookboek met Indische gerechten om te delen. Bevat meer dan 90 Indische recepten van de hand van Francis Kuijk. Met vooral toegankelijke recepten die iedereen leuk vindt om te maken.

Bestellen kun je hier:

cover Bersama LRTitel : Bersama
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Goodcook
ISBN : 978 94 6143 241 4
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *