Voor het weekend

Perfecte brownies: puur, smeuïg en onweerstaanbaar

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept
Brownies – je hebt ze in alle soorten en maten. Maar écht goede brownies? Die zijn zeldzaam. De meeste zijn of te droog, of veel te zoet. Of gewoon niet smeuïg genoeg. De oplossing: zelf bakken! Met mijn perfecte recept (je hebt maar 7 ingrediënten nodig!) staan ze in een uurtje dampend op tafel. Heerlijk bij een kop koffie of thee… maar werkelijk subliem bij een glaasje Cream Sherry!

Mijn ultieme brownie-recept

Deze brownies maak ik al jarenlang. Het recept is geïnspireerd op niemand minder dan de Britse schrijver Nigel Slater. Hij noemt het een ‘24-karaats brownie met de dichtheid van modder’. Klinkt misschien heftig, maar als je één hap neemt, ben je verkocht. Zó intens, zó chewy en precies goed qua zoetheid. Na deze wil je nooit meer anders.

Wat drink je bij brownies?

Zoals jullie weten ben ik een echte sherry-liefhebber. Vooral Fino en Manzanilla als aperitief zijn mijn favorieten. Maar laatst kreeg ik een proefpakket toegestuurd om paasbrownies te combineren met Cream Sherry. En dat bleek een gouden match! Sterker nog: beter dan PX-sherry (die vaak té zoet is), Banyuls of een rode LBV-port. De Cream Sherry tilt de chocoladesmaak naar een hoger niveau.

De smaak van Cream Sherry

Cream Sherry is een halfzoete witte wijn uit Jerez, gemaakt van de Palomino-druif, aangevuld met wat Moscatel of Pedro Ximénez voor een vleugje zoetheid. Hij heeft een kastanjebruine kleur en ruikt heerlijk naar gedroogd fruit, karamel en nougat. Zacht, rond en verrassend elegant.

 

Nieuwsgierig naar meer over sherry? Lees hier alles over de verschillende soorten sherry.
Welke sherry soorten zijn er
Negen soorten sherry; van licht naar donker

 

Meer combinaties met Cream Sherry

Heb je eenmaal een fles in huis, dan wil je meer! Combineer Cream Sherry bijvoorbeeld ook eens met mijn:

  • Notentaart: smeuïge amandelcake met sinaasappelrasp.
  • Twee kleuren brownies: chocolade brownies met een laagje cheesecake. Cranberry’s maken de brownies frisser van smaak.
  • Kersttulband: hét toprecept van Holtkamp uit Amsterdam.
  • En wist je dat hij ook fantastisch smaakt bij een kaasplankje? Denk aan oude boerenkaas, kruidnagelkaas of een pittige blauwaderkaas. Zalig!

 

Tip: wat is een au-bain-marie pan?

Voor dit recept smelt je chocolade au bain-marie. Maar wat is dat eigenlijk? Een au-bain-marie pan bestaat uit twee lagen: de onderste pan vul je met heet water, in de bovenste verwarm je je ingrediënten langzaam en gelijkmatig – ideaal voor chocolade of boter. Geen speciale pan in huis? Geen zorgen! Zet gewoon een hittebestendige kom op een pan met een klein laagje kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt). Zo smelt je veilig en gecontroleerd.

Dit is mijn recept voor brownies:

Brownies combineren met Cream Sherry

Perfecte brownies

Bereiding: 50 minuten
Totaal: 50 minuten
Brownies die extra puur en smeuïg zijn. Met maar 7 ingrediënten in een uurtje op tafel.
Aantal 12 stuks

Ingredienten
 

  • 200 gram extra pure chocolade
  • 250 gram roomboter
  • 50 gram extra pure chocolade met noten grof gehakt
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram bloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • zout

Extra nodig

  • rechthoekig bakblik (28 bij 22 cm), bakpapier. au-bain-marie pan, handmixer

Bereiding
 

  • Oven voorverwarmen op ca. 180 °C. Bakblik invetten en bekleden met bakpapier.
  • Doe de pure chocolade en boter in de au-bain-marie pan. Verhit het water in de onderste pan laat de chocolade met de boter zachtjes smelten tot een glad mengsel. Beetje laten afkoelen.
  • Intussen de chocolade met noten grof hakken.
  • In een kom doen: eieren, eidooier en suiker. Klop met een mixer ca. 5 minuten tot het mengsel wit en licht van kleur is. Voeg het gesmolten chocolademengsel toe en schep erdoor.
  • Bloem, cacao, bakpoeder en snuf zout erboven zeven. Omscheppen. Spatel tot slot de gehakte chocolade met noten erdoor.
  • Schep het chocoladebeslag in het bakblik en strijk glad. Bak het chocolademengsel in ca. 25 minuten gaar. De bovenkant zal iets gerezen zijn en de substantie in het midden mag nog zacht zijn. Controleer met een satéprikker of vork; er mag nog een beetje chocolade aan blijven zitten, want brownies mogen binnenin nog een beetje smeuïg zijn. Laat afkoelen. (De brownies gaan nog opstijven tijdens het afkoelen, dus maak je geen zorgen als hij wat vochtig lijkt.)

Problemen met gluten? Deze glutenvrije brownies met pecannoten zijn ook verrukkelijk!

Brownies met pecannoten glutenvrij uit de glutenvrije bijbel van Janneke Vreugdenhil
Brownies met pecannoten: helemaal glutenvrij

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!