Meatless Monday

Pasta met tomaten en basilicum; supersnel klaar

Penne pic pac, oftewel ‘pasta al pomodoro crudo’ is een speedy Gonzalez pastagerecht. Een super zomers pasta met tomaten recept afkomstig uit Sicilië. Gemaakt van rauwe tomaten, knoflook en basilicum. Bovendien de allermakkelijkste pasta die je maar kunt bedenken. Staat in 10 minuten op tafel (afhankelijk van de kooktijd van je pasta).

Het recept is afkomstig uit het kookboek De keuken van Sicilië geschreven door Fabrizia Lanza. In het intro vertelt zij het volgende:

portret Fabrizia Lanza
Portret Frabrizia Lanza

Dit pastagerecht wordt ’s zomers gemaakt, wanneer tomaten, knoflook en basilicum allemaal op hun lekkerst zijn. Door de hitte van de gekookte pasta en het bewegen en doorroeren van de rauwe ingrediënten worden de sappen in de serveerkom gemengd. Als je de sausingrediënten een paar uur voor je de pasta toevoegt in de kom laat staan wordt dit gerecht alleen maar lekkerder. Het moeilijkste deel onderdeel is het vinden van echt lekkere tomaten en uitstekende gedroogde pasta. Ga op zoek naar San Marzano- of romatomaten.’

 

Even oppeppen

Je kunt natuurlijk Roma tomaten gebruiken zoals Fabrizia aanraadt, maar ik gebruikte 2 grote vleestomaten. Op die manier heb je meer vruchtvlees en minder tomatensap. Uiteindelijk vond ik het geheel wat aan de saaie kant. Daarom een extra topping van geraspte Parmezaanse kaas en wat geroosterde pijnboompitten toegevoegd, waardoor het geheel net wat meer smaak krijgt.

 

Welke wijn bij pasta met tomaten en basilicum?

Bij deze simpele pasta van rauwe tomaten drink je een frisdroge witte wijn zonder houtrijping. Liefst natuurlijk een Italiaanse. Denk dus aan Vermentino, Verdicchio, Pecorino (ook te koop bij AH!) of Soave

Meer pasta met tomaten?

Hou je van pasta met tomatensaus? Ook deze variaties van pasta met tomaten zijn meer dan de moeite waard!

Pasta met tomaat, knoflook en basilicum (penne pic pac) uit het kookboek De keuken van Sicilië van Fabrizia Lanza

Pasta met tomaat en basilicum (Penne pic pac)

Bereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Traditioneel pastagerecht uit Sicilië. Gemaakt van maar 5 ingrediënten: verse tomaten, knoflook en basilicum. In 10 tot 15 minuten op tafel.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 450 g romatomaten of 2 vleestomaten ontveld
  • 1 teentje knoflook grof gesneden
  • 15 gram basilicum grof gesneden
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 225 g gedroogde penne of een andere korte buispasta
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

topping

  • Parmezaans kaas
  • Handje geroosterde pijnboompitten

Bereiding
 

  • Breng een grote pan met ruim water en zout aan de kook. Begin met het ontvellen van de tomaten. Snijd een klein kruisje onder in elke tomaat. Leg de tomaten erin en kook ze 30 seconden. Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze afkoelen onder koud stromend water of in een kom. Laat de pan met water op het fornuis staan om de pasta in te koken.
  • Breng het water in de pan op het fornuis weer aan de kook en voeg royaal zout toe. Kook de pasta (penne) in het kokende water al dente volgens gebruiksaanwijzing.
  • Trek intussen, als de tomaten voldoende zijn afgekoeld en je ze kunt vastpakken, de velletjes er bij het kruisje af – dat zou nu heel makkelijk moeten gaan. Hak de tomaten in grote stukken. Als ze heel sappig zijn (zoals de Romatomaten), kun je ze in een vergiet leggen, met zout bestrooien en een paar minuten laten uitlekken om het overtollige vocht kwijt te raken.
  • Leg de gehakte tomaten in een grote serveerschaal. Voeg de knoflook, het basilicum en de olijfolie toe. Voeg als je de tomaten nog niet hebt gezouten zout naar smaak toe.
  • Giet de pasta af en schep het meteen in de kom met de tomaten. Meng alles goed, voeg flink wat peper toe en serveer de pasta meteen. Garneer met Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten.
  • Lekker met een groene salade met avocado.

Notities

TIP: De saus kan 2 uur van tevoren worden gemaakt en opzij worden gezet op kamertemperatuur.

Het kookboek De keuken van Sicilië

Prachtig kookboek over de keuken van Sicilië. Het is een eerbetoon aan deze klassieke eetcultuur. Schrijfster Fabrizia Lanza werkte jarenlang in haar moeders Anna Tasca Lanza’s Cooking School. Inmiddels is zij zelf de eigenaar.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Keuken van SiciliëTitel : De keuken van Sicilië
Auteur : Fabrizia Lanza
Uitgever : Uitgeverij Brandt
ISBN : 978 94 9331 920 2
Prijs : € 35

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

EARLY BIRD ACTIE

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!