Ben je alleen thuis en wil je snel iets lekkers op tafel zetten? Deze snelle pasta met tomaten en een crunchy topping is een perfecte keuze. Alleen het gerecht is niet helemaal vegetarisch, want de tomatensaus bevat ansjovisfilets. Vind je dat een bezwaar? Geen probleem: vervang de ansjovis door een eetlepel miso voor een vergelijkbare umami-boost. Maar weglaten kan ook. De knoflook-pistachecrispies zijn al lekker genoeg om de hele pasta te dragen.
Dit recept komt uit het kookboek Solo van Emma de Thouars, een expert in koken voor jezelf. Emma kookt al jaren solo en heeft van die ervaring haar kracht gemaakt. In haar kookboek deelt ze heerlijke recepten die perfect zijn afgestemd op eenpersoonsmaaltijden. Bovendien is Emma ook host van de populaire podcast Steeds meer Singles, waarin ze deze levensstijl verder verkent. Met dit recept bewijst ze dat koken voor jezelf niet alleen efficiënt, maar ook een feest kan zijn.
Ultieme snelle maaltijd
In het intro van het recept vertelt Emma het volgende:

‘Pasta met tomatensaus is misschien wel de ultieme snelle maaltijd. In de winter maak ik vaak een supermakkelijke saus door tomaten uit blik, knoflook, ansjovis en klontjes boter in een kleine ovenschaal te doen. Schuif 30 minuten in de oven, prak met een vork en je hebt de makkelijkste tomatensaus ooit. In zonnige seizoenen maak ik mijn saus meestal met verse tomaten. Nog steeds met ansjovis, boter en knoflook, maar dan net iets anders.’
Dit gerecht bewijst:
Eenvoud kan waanzinnig lekker zijn. Perfect voor een snelle maaltijd, met een vleugje luxe door de crunchy topping
Welke wijn bij pasta met tomaten en knoflook-pistachecrispies?
Deze pasta is zoetzuur van smaak met veel knoflook en knapperige pistachenootjes. Kies voor een Italiaanse Chianti, want die past perfect bij tomaten door zijn friszure aroma’s.

Pasta met tomaatjes en crunchy topping
Ingredienten
- 2 tenen knoflook
- 25 gram gepelde pistachenoten
- olijfolie om in te bakken
- Maldon-zout
- 100 gram spaghetti
- 150 gram cherrytomaatjes
- 2 eetlepels boter
- 5 ansjovisfilets of 1 eetlepel miso
- versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Hak de knoflook fijn en de pistachenoten grof. Doe de knoflook samen met een paar eetlepels olijfolie in een steelpan of kleine koekenpan. Bak op laag vuur in een paar minuten goudbruin en knapperig. Dit is afhankelijk van hoe groot je de knoflook snijdt en hoe heet je olie is, maar het duurt een paar minuten. Zet het vuur niet te hoog (!) en blijf goed roeren, anders verbrandt de knoflook.
- Giet de knoflook af in een zeef boven een hittebestendige kom en vang de olie op. Laat de knoflookcrispies uitlekken op keukenpapier.
- Doe de knoflookolie terug in de pan en bak daar de pistachenoten goudbruin in. Voeg zo nodig iets meer olie toe, maar de noten hebben niet superveel vet nodig. Ze zijn het zelf al. Doe de goudbruine pistachenoten bij de knoflook op het keukenpapier, meng en breng op smaak met Maldon-zout.
- Breng intussen een pan ruim gezouten water aan de kook en kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
- Halveer intussen de cherrytomaatjes. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de ansjovis toe. Bak op laag vuur tot de ansjovis is gesmolten. Voeg de tomaatjes en een paar draaien zwarte peper toe en bak 3-4 minuten, tot ze zacht zijn.
- Giet de pasta af en doe samen met een scheut kookwater bij de tomaatjes in de pan. Roer om en schep op een bord. Serveer met de knoflook-notencrispies erop.
Wat doe je met restjes ansjovis?
Ik koop altijd ansjovis in een potje, omdat je deze langer in de koelkast kunt bewaren dan een eenmaal geopend blikje. Ansjovis vriest overigens verrassend goed in. Omdat het zo vet is, kun je het gewoon met een mesje uit het bevroren vet snijden en gebruiken. Als je liever het hele blikje in één keer wilt opmaken, maak dan ansjovisboter. Hak de ansjovis fijn en roer door boter op kamertemperatuur. Bonuspunten als je de boter opklopt met een mixer. De boter bewaar je het beste in de koelkast. Verder is ansjovis overal lekker op, dus maak je het zo op. Leg het op een ei met mayo, tomatentoast, brood met boter of doe het door de pasta met palmkool.

Het kookboek Solo
Informatief kookboek met 40 toegankelijke (en creatieve) recepten voor één persoon. Behalve recepten deelt ze honderden handige tips. Na het doorspitten van Solo weet je precies hoe je het meest efficiënt een eenpersoonshuishouden runt.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Solo
Auteur : Emma de Thouars
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 388 1497 1
Prijs : € 27,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!