Meatless Monday

Pasta met groene groentesaus en miso

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Onwijs lekker pastagerecht uit het kookboek ‘Aan tafel met Meera’ van de Britse bestsellerauteur Meera Sodha. De fluwelige groene groentesaus maak je van broccoli en cavolo nero (soort boerenkool). Dit geweldige vegan gerecht staat in 35 minuten op tafel. Serveer er wel een salade bij met wat bite.

In het intro vertelt Meera het volgende:

De boerenkoolsaus van Joshua McFadden was een heuse cultsensatie, die koks over de hele wereld zover kreeg om 450 gram cavolo nero in één keer op te eten. Het is in vele opzichten een indrukwekkende saus: de hoeveelheid bladgroente, de eenvoud en de uitzonderlijke smaak. Ik heb deze saus vele malen gemaakt, en daarbij liet ik de Parmezaanse kaas weg (om het vegan te maken) en voegde ik wat venkelzaad, chilivlokken en miso toe. Zoals alle goede recepten heeft dit in mijn keuken nieuw leven ingeblazen gekregen en is hier mijn versie, met dank aan Joshua.’

Welke wijn met pasta met groene groentesaus?

Deze pasta is heel zacht van smaak met wat aardse tonen erin. Heel geschikt voor kinderen. Drink hier een witte wijn bij die zacht aanvoelt in de mond met zachte zuren. Denk aan een soave, chardonnay zonder hout, pinot blanc. Of een chenin blanc uit Zuid-Afrika. Liever rood? Kies voor een fluwelen Valpolicella Ripasso.

Pasta met groene groentensaus en miso uit het kookboek Bij Meera aan tafel.

Pasta met groene groentesaus en miso

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Heerlijke pasta met een fluwelige groene saus op basis van broccoli en cavolo nero. Serveer met kikkererwtensalade met bite.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 60 gram boter plantaardig of van zuivel
  • 5 tenen knoflook gehakt
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 100 gram broccoli in stukjes
  • 400 gram cavolo nero bladeren losgehaald en in reepjes
  • ¾ theelepel zout
  • eetlepels witte miso
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 500 gram orecchiette
  • chiliolie of extra vergine olijfolie voor erover

Extra nodig

  • blender

Bereiding
 

  • Laat de boter in een steelpan op halfhoog vuur smelten. Voeg als hij borrelt de knoflook, het venkelzaad en de chilivlokken toe, en bak al roerend 2-3 minuten tot de knoflook van rauw naar gebakken en beetje naar knoflookbrood gaat ruiken.
  • Voeg de broccoli, cavolo nero, het zout en 250 ml water toe, roer, leg het deksel op de pan, draai het vuur halfhoog tot laag en bak de groenten 8-10 minuten tot ze zacht en geslonken zijn; roer ze om de paar minuten door.
  • Schraap de inhoud van de pan in een blender of keukenmachine, voeg de miso en olijfolie toe en maal alles tot een gladde saus; schraap hem zo nodig van de wand naar beneden en voeg ook zo nodig een beetje water toe om een zijdezachte saus te krijgen (ik voeg circa 4 eetlepels toe).
  • Spoel de pan om, vul hem met water (voeg geen zout toe: de miso is al vrij zout en je kunt het altijd later nog toevoegen) en breng aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en dompel 1 minuut voor het eind van de kooktijd een beker in het kookwater om er wat van het zetmeelrijke kookwater uit te scheppen.
  • Giet de pasta af, doe hem terug in de pan, voeg de saus toe en hussel alles met 6-8 eetlepels kookwater om de consistentie te krijgen die je lekker vindt. Proef en voeg zo nodig wat zout toe. Schep de pasta op een serveerschaal en besprenkel hem met chiliolie of extra vergine olijfolie.
  • Lekker met een salade met kikkererwten, zoals een fattoush.

Het kookboek Bij Meera aan tafel

Mooi kookboek met 120 vegetarische en vegan recepten die allemaal makkelijk te maken zijn. Het zijn de persoonlijke favorieten van de Britse Meera Sodha, met name hoofdgerechten gebaseerd op gerechten uit tal van keukens (Aziatische, Midden-Oosten, Italiaanse) die ze naar haar eigen hand heeft gezet. Aangevuld met een spannende bijgerechten zoals een friszure aardappelsalade of een winterse bladsalade met gember.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Bij Meera aan tafelTitel : Bij Meera aan tafel
Auteur : Meera Sodha
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 94 640 4346 4
Prijs : € 34,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!