Meatless Monday

Pappardelle met sticky sjalotten: makkelijk recept

‘Minimale moeite, maximaal resultaat’; dat is het mantra van de Britse kookboekenschrijfster Anna Jones. Ook met dit recept Pappardelle met sticky sjalottensaus uit haar nieuwste kookboek Anna’s perfecte smaken laat zij zien dat vegetarisch koken supersimpel kan zijn.

In Anna’s perfecte smaken staan twaalf zogenaamde ‘superhelden’ centraal die je eten gegarandeerd geweldig laten smaken. In elk hoofdstuk is zo’n superheld, oftewel basis-ingrediënt, hét uitgangspunt van de recepten. Denk aan olijfolie, ui, mosterd of citroen.

 

Ragù met rijke smaak

In het intro van dit pasta-recept vertelt Anna het volgende:

 

Portret Anna Jones
Portret Anna Jones

Dit gerecht ontstond uit een diep verlangen naar pappardelle met een rijke ragù, maar die van mij moest natuurlijk vegetarisch en met groenten worden gemaakt. En ik wilde het gerecht snel bereiden omdat het een doordeweekse maaltijd was. De sjalotten worden gesmoord tot een superzoete, rijke ragù (sjalottensaus), die steun krijgt van tomatenpuree, houtige kruiden en knoflook. Hij is geïnspireerd op een recept van Rachel Roddy. De saus smaakt alsof er veel meer werk in zit dan erin zit.’

Dit smaakvolle recept ‘Pappardelle met sticky sjalotten’ komt uit het hoofdstuk ‘UIEN’. Behalve 10 recepten met uien vind je ook aan het begin van dit hoofdstuk ook veel achtergrondinformatie over welke soorten uien er te koop zijn, hoe je ze bereid en hoe ze smaken.

 

Welke soorten uien kun je kopen?

Wat zijn de verschillen tussen al die uien die je ziet liggen in het schap van de supermarkt? Welke ui gebruik je waarvoor? Ik zet ze op een rijtje:

Gele uien

Dit is de meest gebruikte soort in Nederland. Ze hebben een rijke smaak die ongelooflijk veelzijdig is.

Witte uien

Witte uien hebben een helderdere smaak dan gele uien. De witte uien bij AH zijn zoeter en milder dan de gele ui. Ze kunnen ook minder lang worden bewaard.

Rode uien

Iets zoeter, maar nog altijd scherp als ze rauw zijn. Zeer geschikt om in te leggen.

Sjalotjes

Bedekt met een koperkleurig velletjes. Ze zijn milder en zoeter van smaak dan rode uien en zijn vooral een veel gebruikt ingrediënt in de Franse keuken. Voor deze sjalottensaus gebruik je banaansjalotten. Die zijn nog iets zoeter en zijn makkelijker te pellen dan gewone sjalotten.

 

Welke soorten uien
Welke soorten uien zijn er? En wat is het verschil?

 

Welke wijn bij pasta met sjalottensaus?

Deze pasta met sjalottensaus is heel rijk van smaak. Wat zoetig door de uien en wortel en lichtzurig door de tomatenpuree en azijn. Kies voor een Italiaanse wijn uit het zuiden van Italië (Sicilië). Zoals bijvoorbeeld een Nero d’Avola. Deze wijn heeft veel sap en frisheid, maar het fruit is rijp. Die elementen passen bij deze pasta met veel smaak op basis van tomaten.

Pasta met sjalottensaus uit het kookboek Anna's Perfecte smaken van Anna Jones.

Pappardelle met sjalottensaus

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Perfecte pasta met een ragù-saus op basis van sjalotjes. Makkelijk om te maken.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 600 gram banaansjalotten
  • 75 ml olijfolie
  • klont boter optioneel
  • zakje verse Italiaanse kruidenmix 1 takje van elk tijm, rozemarijn en salie
  • 2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
  • 1 kleine winterwortel ca. 150 gram, geschraapt en geraspt
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 500 gram verse pappardelle (of tagliatelle)
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • ½ bosje peterselie 15 gram, fijngehakt

Bereiding
 

  • Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringen. Als je een mandoline of een keukenmachine met een schaafstuk hebt, kan dat handig zijn. Schenk de olijfolie in een hapjes- of braadpan en voeg er een snuf zout en een klont boter aan toe, als je die gebruikt. Smoor de sjalotten samen met het bosje kruiden 20-25 minuten zachtjes op laag tot halfhoog vuur tot ze zacht maar nog niet bruin zijn. Roer af en toe.
  • Voeg de knoflook, wortel en tomatenpuree toe, en bak alles nog 5 minuten. Voeg dan de sherryazijn en 200 ml water toe en bak alles nog 10 minuten tot je een zachte en karamelachtige ragù
  • hebt.
  • Kook de pasta in ruim kokend, flink gezouten water ongeveer 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven. Hij moet net nog niet al dente zijn. Laat de pasta uitlekken, maar houd een kopje van het kookvocht achter, of gebruik een keukentang om de pasta uit de pan in de pan met de ragù te tillen.
  • Haal de kruiden uit de ragù-saus en voeg er zoveel pastawater aan toe dat er een mooi romige saus ontstaat die de pappardelle goed bedekt. Als je de pasta in een vergiet hebt laten uitlekken en geen keukentang hebt gebruikt, dan heb je iets meer kookwater nodig. Breng de pasta met ragù op smaak met (zout en) versgemalen peper. Bestrooi de pasta met de geraspte Parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie
Meer vegetarische zomergerechten?

Op zoek naar meer ideeën voor een vegetarisch en zomers gerecht. Bekijk hier mijn weekmenu met 5 zomerse gerechten.

 

Weekmenu 26 2021 Vegetarische zomergerechten Zomers vegetarisch
Vegetarische zomergerechten

 

Het kookboek Anna’s Perfecte Smaken

Mooi vormgegeven kookboek met 125 vegetarische gerechten op basis van 12 simpele smaakmakers die iedereen in het keukenkastje heeft staan, zoals citroen, olijfolie, azijn, mosterd, bliktomaten, kappertjes, chilipeper, tahin, knoflook , uien, miso en pinda’s. Daarnaast zijn groenten een belangrijk onderdeel van de recepten van de Britse Anna Jones.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Anna's Perfecte Smaken Titel : Anna’s perfecte smaken
Auteur : Anna Jones
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 3082
Prijs : € 34,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.