Grote favoriet

Paddenstoelenrisotto met selderij & Chardonnay

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Herfst en paddenstoelen; die horen bij elkaar. Ik kan er geen genoeg van krijgen (de paddenstoelen bedoel ik dan). Vooral verwerkt in een klassieke paddenstoelenrisotto: helemaal verrukkelijk. Maar soms is het wat aan de zware kant. Door toevoeging van 2 soorten selderij maak je deze risotto heerlijk licht en elegant.

Welke wijn bij paddenstoelenrisotto met selderij?

Past uitstekend bij een Chardonnay met frisse zuren, zoals een witte Bourgogne, bijvoorbeeld de Lettre d’Eloïse van Maison Ambroise (Vinoblesse). De knapperige bite van de bleekselderij past bij het frisse fruit in de wijn, terwijl het volle en romige karakter aansluit bij de smeuïgheid van een risotto. Een match ‘made in heaven’.

Muziek: zaterdagavond genoten we van een prachtig concert van Marike Jager in de Goudse Schouwburg. Er zijn nog twee voorstellingen in Amsterdam op 5 en 6 december. Ga kijken. Aanrader! 

4 personenca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram kastanjechampignons (AH)
  • 100 gram Parmezaanse kaas, stukje
  • 4 eetlepel pijnboompitten
  • 1 liter paddenstoelenbouillon (van tabletten)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 150 gram knolselderij, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 ml witte vermouth (extra dry)
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt

Stap 1

Maak paddenstoelen schoon en halveren, grote exemplaren in vieren snijden. Schaaf de Parmezaanse kaas in dunne krullen. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin.

Stap 2

Breng de bouillon aan de kook. Verhit de helft van de olie in een hapjespan of wijde braadpan en bak de bosui, knolselderij en bleekselderij ca. 3 minuten. Roer de knoflook en rijst erdoor totdat de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Roer de vermouth erdoor. Voeg dan in gedeelten de bouillon toe. Voeg niet eerder een volgende lepel toe dan dat de vorige is opgenomen. Blijf roeren (op halfhoog vuur) en kook de rijst in ca. 15 minuten gaar. Roer de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Intussen, verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken. Breng op smaak met zout en peper. Roer peterselie erdoor.

Stap 4

Verdeel risotto over vier diepe borden. Schep paddenstoelenmengsel erop. Garneer met de Parmezaanse kaaskrullen en pijnboompitten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2012
Fotografie Rob van der Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Paddenstoelenrisotto met selderij
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *