Basisrecept

Oud-Hollandse poffertjes bakken

Poffertjes met poedersuiker en een klont smeltende boter; een ouderwetse lekkernij die meteen tot de verbeelding spreekt. De meeste mensen gaan hiervoor naar de plaatselijke poffertjeskraam of het pannenkoekenhuis. Maar zelf maken kan ook. Met dit simpele basisrecept gaat het gegarandeerd helemaal goed komen.

Wist je dat er al in 1720 poffertjes werden gebakken? Oorspronkelijk is het recept afkomstig uit Frankrijk. Daar werden ze gebakken door Franse kloosterbroeders. Via marskramers en kermissen kwam deze gebakken lekkernij naar Nederland. In die tijd was de naam ‘broedertjes’. Pas toen er een koperen poffertjesplaat werd gebruikt om het beslag te laten ‘poffen’ werd de naam veranderd in poffertjes. Het eerste geschreven poffertjesrecept is gevonden in De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid, een kookboek uit 1746!

Bloem en boekweitmeel

Om de poffertjes mooi te laten rijzen en ‘bol’ te laten worden heb je een rijsmiddel nodig. In traditionele poffertjesrecepten gebruiken ze gist, maar ook met bakpoeder kun je hele mooie poffertjes bakken. Nog belangrijker is de keuze van het meel. De specifieke smaak van een goed poffertje is eigenlijk afkomstig van boekweitmeel. In de originele recepten was de verhouding 1:1, dus 100 gram bloem en 100 gram boekweitmeel. Maar het is veel simpeler om uit te gaan van alleen zelfrijzend bakmeel (dit is bloem met bakpoeder), zoals ik hier doe.

Geen poffertjes zonder poffertjespan

Een poffertjespan is een zware gietijzeren of juist heel lichte aluminium pan met ondiepe holletjes. Je koopt zo’n pan bij Blokker of online via Bol.com.

Poffertjes met poedersuiker en boter

Simpele poffertjes bakken (ca. 60 stuks)

Bereiding: 20 minuten
Het meeste eenvoudige poffertjesrecept op basis van zelfrijzend bakmeel, ei en melk.
Aantal 60 stuks

Ingredienten
 

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • ½ eetlepel suiker
 • ½ theelepel zout
 • 1 ei
 • 400 ml melk
 • 40 gram gesmolten roomboter + extra voor bakken

Topping

 • roomboter
 • poedersuiker

Extra nodig

 • handmixer, kwastje, poffertjespan

Bereiding
 

 • Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker en zout in een kom. Voeg het ei en de melk toe. Klop het beslag met een handmixer (of garde) tot een glad beslag zonder klontjes. Roer, tot slot, de gesmolten boter erdoor.
 • Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur. Bestrijk de kuiltjes in de pan met boter. Spuit of lepel het beslag in de holletjes. (Je kunt het beslag ook een kleine maatbeker schenken, dat giet makkelijker).
 • Bak de poffertjes tot de bovenkant net is gestold, keer ze met een vork om en bak de andere kant bruin. Serveer lauwwarm met een klontje roomboter. Bestrooi met poedersuiker.
 • Voor een extra lekkere smaak: sprenkel nog wat citroensap over de poffertjes. Of serveer met een dot stijfgeslagen slagroom en frambozen.

Tip

Met een spuitfles vul je holletjes van de poffertjespan nog makkelijker. Je kunt deze flesjes kopen bij een huishoudzaak. Wil je ook nog een poffertjespan of poffertjesplaat kopen, neus dan eens rond bij HorecaRama.

 

Het kookboek

Wil je het ouderwetse recept voor poffertjes maken met gist en boekweitmeel, kijk dan in het kookboek De bijbel van de Nederlandse keuken. Dit is hét naslagwerk voor wie de culinaire rijkdom van Nederland wil leren kennen. Van hachee en Zeeuwse bolus tot oliebollen en boerenkool. Met meer dan 200 nostalgische recepten. En vol historische weetjes en culinaire tips.

Cover Bijbel Nederlandse keukenTitel : Bijbel van de Nederlandse keuken
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90488 4734 1
Prijs : € 33,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HorecaRama.