Voor het weekend

Ossenhaas met romige champignonsaus

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Steak Diane is een fantastische malse ossenhaas met romige champignonsaus uit de kerstbijbel van Julius Jaspers. Een luxueus kerstgerecht dat in een mum van tijd op tafel staat. Let op recept voor 2 personen! Maar uitbreiden naar 4 is geen enkel probleem.

In het intro van het recept vertelt Julius:

portret Julius Jaspers
Portret tv-kok Julius Jaspers

Ik ben met mijn vriend Bart-Jan een paar jaar geleden de oceaan overgestoken op de Queen Mary, in zeven dagen van Southampton naar New York. Onze culinaire steun en toeverlaat, maître Osman Pinaroglu, maakte dagelijks iets voor ons te eten op zijn rechaud. Rigatoni, crêpes Suzette en deze… onnavolgbare Steak Diane.’

 

Welke wijn bij ossenhaas met romige champignonsaus

De malse molligheid van ossenhaas smaakt extra lekker met Pinot Noir, met name eentje uit Californië. Deze accentueert het sappig-zoete van een gebakken ossenhaas. Maar ook een zachte Bordeaux uit Pomerol of Saint-Emilion is een goede keus. Meer info nodig? Lees mijn verhaal: welke wijn bij biefstuk. Hier zetten we alles op een rijtje…

 

 

Ossenhaas met romige champignonsaus , oftewel Steak Diane

Ossenhaas met romige champignonsaus (Steak Diane)

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten
Totaal: 25 minuten
Malse biefstuk met een romige champignonsaus. Heel makkelijk om te maken. Kies de groene kruiden die je lekker lijken. Dragon is bijvoorbeeld erg lekker.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 potje runderfond à 200 ml Fundo
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 gram ossenhaas in 2 niet te dikke plakken
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 eetlepels cognac
  • 100 ml rode wijn
  • 1 eetlepel boter
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 125 gram champignons gesneden
  • 2 eetlepels groene kruiden gehakt
  • worcestershiresauce
  • versgemalen peper

Bereiding
 

  • Doe de runderfond in een steelpan en kook in tot de helft. Verhit een koekenpan ca. 30 seconden met de olijfolie.
  • ‘Sleep’ het vlees aan beide kanten door de pan (in maximaal 30 seconden) en leg apart.
  • Voeg de sjalot toe aan de koekenpan, laat 1 minuut garen. Blus af met de cognac. Voeg de fond, rode wijn, boter, room, Dijonmosterd toe. Aan de kook brengen en roer tot een saus. Voeg de champignons toe, laat 5 minuten garen op middelhoog vuur.
  • Voeg de groene kruiden toe. Leg het vlees terug in de koekenpan en laat daarna nog 2 minuten ‘opwarmen’ in de saus. Breng op smaak met worcestershiresauce, (zout) en peper.
  • Verdeel het vlees over 2 warme borden. Kook de saus zonodig nog verder in tot sausdikte. Schep over het vlees.
Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

Het kookboek Kerstbijbel

In deze kerstbijbel vind je meer dan 250 recepten voor de kerstdagen. Drie jaar lang werkte schrijver Julius Jaspers aan dit naslagwerk. Aan alles is gedacht. Uiteraard de klassiekers zoals deze Russische salade of een Tournedos Rossini, kerststol of hazenpeper. Van ontbijt tot snacks en van dranken tot sauzen. Voorzien van sfeervolle foto’s.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover KerstbijbelTitel : Kerstbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 7527 6
Prijs : € 34,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!