Snel, zomers en supersimpel. Dat is deze alles-in-één orzo uit de oven met kerstomaatjes, feta én olijven. Ideaal als je weinig tijd hebt maar toch gezond en smaakvol wilt eten. Zet ‘m op je lijstje, want dit is zo’n zomergerecht dat je vaker gaat maken. Ik zeg: doen!
Wat is orzo?
Orzo (ook wel riso genoemd) is een kleine pastasoort die qua uiterlijk lijkt op rijst. Hij wordt gemaakt van tarwegriesmeel (semolina), net als andere pasta’s. De naam betekent ‘gerst’ in het Italiaans, omdat de vorm daaraan doet denken – maar gerst bevat het dus niet.
Wat kun je doen met orzo?
Orzo is ongelooflijk veelzijdig en geliefd in de Mediterrane keuken. Je kunt orzo:
- Koken als pasta en serveren met een lekkere saus
- Verwerken in soepen (zoals een klassieke minestrone)
- Gebruiken in salades, bijvoorbeeld lauwwarm met gegrilde groenten – tip: probeer ook eens deze overheerlijke maaltijdsalade: orzo met spinazie
- Klaarmaken als risotto – dat heet dan ‘orzotto’ (klik op de link voor het recept!)
- Of bereiden als orzo uit de oven, zoals dit recept met kerstomaatjes en feta, én orzo met geroosterde paprika’s.
Welke wijn bij orzo uit de oven met kerstomaatjes?
Deze orzo uit de oven smaakt heerlijk zomers en zacht-romig. De zoute kick van feta en olijven zorgt voor een fijne afwisseling. Schenk hierbij een verfrissend glas Sauvignon Blanc – fris, kruidig en helemaal in balans met de tomaat en feta. Of ga voor een rosé uit de Provence: licht, elegant en dé perfecte match bij zonnige ovengerechten als deze.

Orzo uit de oven met kerstomaatjes
Ingredienten
- 300 gram kerstomaten gehalveerd
- 50 gram zwarte olijven ontpit en gehalveerd
- 200 gram orzo
- 500 ml groentebouillon van tablet
- 150 gram feta
- 2 eetlepels olijfolie
- 10 gram basilicumblaadjes
- versgemalen zwarte peper
Extra:
- extra vergine olijfolie
- chilivlokken
Extra nodig
- braadslede 25x18 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de kerstomaatjes en olijven.
- Breng de groentebouillon aan de kook. Doe de orzo in een braadslede , giet de kokende bouillon erover en roer door.
- Verdeel de tomaten en olijven er in een gelijkmatige laag over. Leg het blok feta er in het midden op en besprenkel alles met de olijfolie, verse basilicumblaadjes (bewaar wat voor de garnering) en een flinke draai versgemalen zwarte peper.
- Zet het geheel ca. 25 minuten in de oven. Verwijder de gebakken feta voorzichtig met een bakspatel en roer de orzo met een houten lepel even goed door; leg de feta er dan weer bovenop – zoals op de foto.
- Strooi de rest van de basilicumblaadjes erover, besprenkel met wat extra vergine olijfolie en voeg naar wens wat chilivlokken toe. Laat het gerecht een paar minuten staan voordat je het – lekker heet – opdient.
Het kookboek Het Groene Kookboek
Vegetarisch kookboek van de hand van Rukmini Iyer. Met niet alleen bakplaatrecepten, maar ook eenpansmaaltijden, snelle pastagerechten en noedels. 75 veelzijdige recepten die eenvoudig en snel te maken zijn voor doordeweekse dagen. Achterin het boek vind je ook handige maaltijdplanners en menu ideeën voor gezellige etentjes in het weekend.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Het Groene Kookboek
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1730 1
Prijs : € 25,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!