Meatless Monday

Orechiette met broccoli: snelle pasta uit Puglia

Orecchiette (‘kleine oortjes’) en broccoli lijken voor elkaar gemaakt. Dat blijkt eens te meer in dit snelle, klassieke pastagerecht uit Zuid-Italië. In de meeste kookboeken wordt dit gerecht gecombineerd met ansjovisfilets om de milde smaak van broccoli wat pit te geven. Maar hier tillen Spaanse peper en Parmezaanse kaas het gerecht met een volle umami-boost naar een hoger niveau.

Dit recept komt uit het kookboek De Zilveren Lepel Pasta; een kookboek met traditionele recepten afkomstig uit heel Italië. Het is ingedeeld per pastatype en geeft ook informatie over veel ingrediënten.

 

Wat is orechiette pasta?

Orechiette, oftewel ‘oortjes’ is een korte pastasoort uit de Zuid-Italiaanse streek Puglia. Ze worden gemaakt van een heel stijf deeg en kunnen zowel handgemaakt als uit de fabriek komen. Deze kleine vormen hebben een ruwe buitenkant en een gladde binnenkant, en  zijn ontstaan door kleine balletjes deeg met de duim in te drukken. Door deze ruwe buitenkant houden ze de saus heel goed vast.

 

Welke wijn bij orechiette met broccoli?

Bij deze eenvoudige pasta drink je een niet te dure witte wijn. Kies hier voor een Sauvignon Blanc, of een Italiaanse witte wijn zoals bijvoorbeeld Soave of Vermentino.

Orechiette met broccoli

Orechiette met broccoli en rode peper

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Snelle pasta uit het zuiden van Italië met lekker veel broccoli. Serveer er een frisse courgettesalade bij.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 800 gram broccoli in roosjes
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper zonder pitjes en fijngehakt
  • 300 gram orechiette pasta
  • zout
  • 125 gram Parmezaanse kaas geraspt

Bereiding
 

  • Kook de broccoli roosjes in ruime water met zout in ca. 5 minuten gaar. Laat uitlekken
  • Verhit de olie in een pan en bak knoflook en rode peper ca. 3 minuten. Voeg de broccoli toe en bak ca. 5 minuten mee.
  • Kook intussen in ruimwater met zout de orechiette pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en laat uitlekken. Roer door de gebakken broccoli.
  • Verdeel de pasta over vier warme pastaborden. Besprenkel met wat extra olijfolie. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.
  • Lekker met courgette salade met munt.

Wat eten bij pasta met broccoli?

In Italië eten ze pasta als een soort voor- of tussengerecht. Dat doen we in Nederland meestal niet. Een salade erbij maakt het gerecht nog een stuk lekkerder, vind ik. Kies bijvoorbeeld voor deze gegrilde courgette salade. Maar ook deze courgettesalade van Ottolenghi is een aanrader.

Courgette salade met limoen-ricotta
Courgette salade met limoen-ricotta

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

EARLY BIRD ACTIE

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!