Voor het weekend

Opperdoezer wrap van Onno Kokmeijer

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Weleens van Opperdoezer Ronde gehoord? En weleens gegeten? Maar wat is het eigenlijk? Het zijn unieke kleine aardappeltjes met een verfijnde smaak. Eigenlijk een Nederlandse delicatesse! Ze komen oorspronkelijk uit Peru in Zuid-Amerika. Pas in de 18e eeuw werden deze aardappelen voor in eerst in Nederland geteeld, vlakbij het plaatsje Opperdoes in Noord-Holland. Vandaar de naam: Opperdoezer Ronde.

logo Opperdoezer Ronde

Om deze aardappel meer bekend te geven hebben verschillende bekende Nederlandse sterrenkoks een leuk gerecht bedacht met deze aardappel. Zo ook Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Bleu in Amsterdam. I Love Food & Wine kreeg de mogelijkheid om zijn gerechtje exclusief te mogen publiceren: wrap gevuld met Opperdoezer, avocado en gerookte zalm. Een perfect lunchgerechtje voor het weekend. En behalve dat hij superlekker is (uiteraard uitgetest!), is ie ook nog eens redelijk snel klaar. Wat wil je nog meer?

Zo bereidt Onno zijn wraps! Bekijk zijn filmpje

Welke wijn schenken we bij Opperdoezer wrap met zalm?

mousserende wijnBij zo’n mooi exclusief Nederlands lunchgerechtje (maar voorgerecht kan ook) past een Nederlandse wijn. Kies een van de van de Nederlandse mousserende wijnen uit het artikel: Bubbels uit Nederland.

 

6 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 6 Opperdoezer Ronde-aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • 1 avocado
  • 150 gram piccalilly
  • 6 kleine wraps
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 200 gram gerookte zalmblokjes
  • jonge scheuten van doperwten of little gem

Stap 1

Kook de Opperdoezer Ronde in de schil met weinig zou in ca. 20 minuten gaar. Afgieten en even laten afkoelen. Trek met een mesje de schil eraf. Snijd in blokjes en besprenkel met wat olijfolie. Bestrooi met zout en peper.

Stap 2

Oven voorverwarmen op 160 °C. Intussen de avocado fijnprakken en op smaak brengen met zout, peper en olijfolie. Pureer de piccalilly met de staafmixer tot een dikke saus. Verwarm de wraps in ca. 2 minuten.

Stap 3

Leg de wraps plat op het aanrecht. Besmeer met de picalilly-crème. Verdeel over het midden van elke wrap: avocado, aardappel, geitenkaas en gerookte zalm. Garneer met jonge scheuten van doperwten of little gem. Vouw de uiteinden dicht met een wasknijper.

 

Opperdoezer Ronde bijna klaar

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Credit; Peter Commendeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *