Oud & Nieuw

Oesters met Japanse salsa van Jeroen Meus

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Oud & Nieuw staat weer voor de deur! Heb jij je Champagne, Cava of een andere feestelijke bubbel al koud staan? Bij mij wel! En bij zo’n sprankelend glas horen natuurlijk oesters. Maar dit jaar pakken we het nét even anders aan. Geen klassieke oesters, maar een verrassende creatie van Jeroen Meus: oesters met Japanse salsa, rechtstreeks uit zijn nieuwste kookboek Feest!.

Deze oesters worden naar een hoger niveau getild met een frisse Japanse twist. Denk aan een verfijnde salsa van komkommer en groene appel, afgewerkt met een granité van sake en een vleugje sesamolie. Dit is smullen in stijl en dé perfecte start van een sprankelend 2025. Op naar een jaar vol geluk en heerlijke momenten!

Oesters met Japanse salsa van Jeroen Meus uit het kookboek Feest!
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 30 minuten
Verrassende verse oesters op z’n Aziatisch. Met een granité van sake en een salsa van komkommer en groene appel. Op smaak gebracht met sesamolie.
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

Granité van sake

  • 100 ml sake
  • 100 ml gembersiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepel limoensap

Oesters

  • 1 bekertje zure room
  • 16 oesters

Salsa

  • ¼ komkommer
  • ½ groene appel
  • ½ sjalot
  • ½ eetlepel sesamolie
  • ½ eetlepel sushiazijn

Extra nodig

  • oestermes, spuitzakje

Bereiding
 

  • GRANITÉ VAN SAKE Meng de sake met de gembersiroop, 50 ml water, de sojasaus en het limoensap. Zet 2 uur in de diepvries. Roer af en toe om zodat je mooi schilferijs krijgt.
  • OESTERS Schep de zure room in een spuitzakje en laat opstijven in de koelkast. Haal met een oestermesje de oesters uit hun schelpen (kijk hier hoe je dat precies moet doen!). Laat uitlekken. Bewaar de onderste schelpen.
  • SALSA Halveer de komkommer, verwijder de zaadjes met behulp van een theelepel. Snijd de komkommer, de appel en de sjalot fijn. Doe alles in een kom, voeg er een scheutje sesamolie en sushiazijn aan toe en meng.
  • AFWERKEN EN SERVEREN Leg de oesters met de bolle kant naar boven in hun schelpen en lepel er wat salsa over. Garneer de oesters af met wat zure room en granité van sake.

Het kookboek FEEST!

Nostalgisch kookboek gemaakt door de Belgische tv-kok Jeroen Meus. Met meer dan 100 recepten voor de feestdagen, van kerstklassiekers als Omelette Siberienne, gevulde kalkoen en gravad lax tot verrassende invulling van gourmettafels en katerfood. Alles doorspekt met oude familiefoto’s van Jeroen Meus.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Feest van Jeroen MeusTitel : Feest!
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 4160 5
Prijs : €

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!