Meatless Monday

Noedels met misoboter en tomaat: supersnel op tafel

Minimale inspanning, maximaal resultaat; wie wil dat niet? Nou, dan ben je met dit recept uit het Groene Kookboek in de zevende hemel. Deze noedels met misoboter staan supersnel op tafel. Met ingrediënten die je gewoon op voorraad kunt hebben staan. Easy toch!

Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van onze bakplaat-koningin Rukmini Iyer: Het Groene Kookboek. Er staan al vele recepten van haar hand op I Love Food & Wine. Ik ben een grote fan van haar recepten.

Weekmenu 40 10x Rukmini Iyer recepten ni Iyer
Tien easy bakplaatgerechten van Rukmini Iyer; een verzameling uit haar kookboeken

 

Smaakvolle groenterecepten

In dit nieuwe boek staan niet alleen bakplaat-recepten, maar veel meer dan dat. Je vindt ook eenpansgerechten, supersnelle pastamaaltijden en lekkers voor de lunch. Het is de opvolger van De Groene Bakplaat. Dus alle recepten zijn vega of vegan en een groot deel is ook glutenvrij.

 

In het intro van het recept vertelt Rukmini het volgende:

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

Dit superlekkere noedelgerecht staat in een paar minuten op tafel en is veruit mijn favoriete noodrecept (ik heb eigenlijk altijd wel kerstomaten, miso en lente-uien in huis). Ik heb er verschillende soorten noedels voor uitgeprobeerd, en ik kan hierbij bevestigen dat dikke chewy udonnoedels het lekkerst zijn. Als je geen pijnboompitten in huis hebt, zijn gehakte gezouten pinda’s als topping een prima alternatief.’

Aan de krappe kant

Het is inderdaad een ideaal recept: heel snel klaar met ingrediënten die je altijd in huis kunt hebben. Ik had de kant-en-klare Amoy noedels (straight tot wok udon thick noodles) nog nooit eerder gezien in de winkel, maar het is supersimpel in het gebruik.  Intussen heb ik dit gerechtje al twee maal op tafel gezet, omdat het zo makkelijk te maken is. Er is één klein nadeel: de hoeveelheid is aan de krappe kant voor 2 personen. Dus vul aan met een extra salade. Of eet vooraf een kopje soep.

 

Wat is miso?

Miso is een pasta die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst met zout en koji (schimmel). Je kunt het kopen in vier verschillende soorten: wit, geel, rood (aka) en zwart. Witte miso is niet wit, maar lichtbruin van kleur. Een andere naam is SHIRO! Het is een fantastische smaakmaker voor zowel zoete als hartige gerechten. Te koop in goed gesorteerde supermarkten of bij de toko. Dit ingrediënten is vrij duur. Dus schrik niet. Maar je kunt het heel goed bewaren in de koelkast. En heb je het eenmaal is huis dan zul je merken dat je het vaker gaat gebruiken. Miso kun je toevoegen aan soepen, sauzen, dressings, smeersels, als bouillonblokje en in desserts. Kortom: het is dé perfecte smaakmaker.

3 soorten miso Red,Miso,,White,Miso,,And,Three-year,Miso
3 soorten miso: witte miso (shiro), gele miso (shinshu), rode miso (aka)

 

Welke wijn bij noedels met misoboter?

Lekker chewy dikke noedels met frisse kerstomaatjes. Smeuïg en lichtzuur van smaak. Pijnboompitten zorgen voor een knapperig effect. Wil je een glas wijn erbij, kies voor een Chenin blanc uit Zuid-Afrika. Liefst eentje die barrel fermented is en daardoor wat meer body heeft. Maar ook een Pinot gris uit de Elzas of rosé uit de Provence is een goede optie.

Miso noedels uit het kookboek Het Groene Kookboek van Rukmini Iyer

Noedels met misoboter en tomaat

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 20 minuten
Snelle udon noedels met witte miso en kerstomaatjes. Staat in 20 minuten op tafel.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 2 handjes pijnboompitten
  • 30 gram gezouten boter
  • 2 tenen knoflook uit de knoflookknijper
  • 5 cm verse gember fijn geraspt (15 gram)
  • 250 g kerstomaten gehalveerd
  • 4 lente-uien grof gesneden
  • 30 gram witte miso shiro
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 300 gram kant-en-klare udonnoedels Amoy straight to wok udon thick noodles
  • zeezoutvlokken naar smaak

Bereiding
 

  • Snijd alle ingrediënten zodat alles klaar staat.
  • Verhit een kleine koekenpan. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Zet even apart.
  • Laat intussen de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur schuimen en voeg de knoflook
  • en gember toe. Roerbak 30 seconden en voeg dan de tomaten en lente-uien toe. Roerbak 5 minuten
  • op middelhoog tot laag vuur en roer tot slot voorzichtig de miso en rijstazijn erdoor.
  • Schep de kant-en-klare noedels door het tomatenmengsel en roerbak alles nog 2 minuten om
  • de noedels zacht te maken.
  • Proef en voeg als dat nodig is wat zeezout toe (wees er niet te scheutig mee, de miso is immers ook al vrij zout). Bestrooi tot slot met de geroosterde pijnboompitten en dien lekker heet op.

Het kookboek Het Groene Kookboek

Opnieuw een vegetarisch kookboek van de hand van Rukmini Iyer. Met niet alleen bakplaatrecepten, maar ook eenpansmaaltijden, snelle pastagerechten en noedels. 75 veelzijdige recepten die eenvoudig en snel te maken zijn voor doordeweekse dagen. Achterin het boek vind je ook handige maaltijdplanners en menu ideeën voor gezellige etentjes in het weekend.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Het Groene Kookboek Titel : Het Groene Kookboek
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1730 1
Prijs : € 25,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.