Vergeet de standaard nasi goreng! Deze crunchy rijstpannenkoek uit het nieuwe kookboek Carbs, Carbs, Carbs van Meike Krüger is een culinaire upgrade die je geproefd móét hebben. Denk: de heerlijke smaak van nasi goreng, maar dan in een krokant jasje, afgemaakt met pittige chili-olie, gefrituurde pinda’s en zilte ansjovis. Snel comfortfood met een twist, rechtstreeks uit de creatieve carb-keuken van Meike – perfect voor wie koolhydraten weer wil vieren in plaats van vermijden. Bovendien lekker snel op tafel.
Dit originele recept is afkomstig uit het kookboek Carbs, Carbs, Carbs, geschreven door Meike Krüger. Dit is haar tweede kookboek. Eerder verscheen (eind 2022) ‘Een tafel vol’ van haar hand. Hierin voert Meike Krüger je langs haar favoriete landen in de wereld: van Spanje en Italië tot aan Mexico en Peru en van China en Thailand tot aan Georgië en Turkije. Proef maar eens deze overheerlijke eerder gepubliceerde gerechten uit dit boek: Quesadilla en cheesecake met granaatappel.

Carbs, carbs, carbs: lekker koolhydraatrijk

Dit kookboek gaat over ultiem comfortfood met koolhydraten in de hoofdrol. Het is een soort tegenactie tegen de enorme hysterie rondom koolhydraten. Tegenwoordig eet iedereen koolhydraatarm en Meike wil juist laten zien dat je dat helemaal niet hoeft te vermijden. Voor haar zijn koolhydraten het perfecte troosteten. Meike:
‘Niet voor niets verlangen de meeste mensen als ze ziek of verdrietig zijn naar eten uit hun jeugd, zoals pasta met tomatensaus of aardappelpuree met een eitje.’
Het advies van de gezondheidsraad dan ook om minimaal 40% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten te halen!
Tegengas op de trend ‘koolhydraatarm’
Meike doet op er dus nog een schepje bovenop. Ze maakt van koolhydraten een echt feest. In dit boek vind je heel veel creatieve recepten op basis van aardappelen, noedels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg in de hoofdrol. Stuk voor stuk gerechten waar je blij van wordt en waar je enorme zin in krijgt. Deze rijstpannenkoek is daar een heel goed voorbeeld van. Het smaakt als een ‘nasi goreng’, maar ziet er geweldig mooi uit. De buitenkant van de koek is krokant, van binnen smaakt het zoals nasi. In het boek heet dit recept: Crunchy rijstpannenkoek met chili-olie, gefrituurde pinda’s en ansjovis. Bovendien heel snel gemaakt.

Nasi goreng 2.0
Ingredienten
- 200 gram rijst*
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel sambal oelek
- 11/2 eetlepel rijstmeel + extra
- 1 ei losgeklopt
- plantaardige olie om in te bakken
- 2 eetlepels kleine gedroogde ansjovis toko
- 4 eetlepels gefrituurde pinda’s
- 3 lente-uitjes alleen het groen, in fijne ringen
Voor de chilisaus
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 1 eetlepel crispy chili-olie
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 1 theelepel sesamolie
Bereiding
- Kook de rijst minstens 4 uur van tevoren en laat afkoelen. Meng in een ruime kom de gekookte rijst met het zout, de sojasaus, sesamolie, sambal, het rijstmeel en het ei.
- Verhit een laag olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel het rijstmengsel gelijkmatig over de bodem van de pan en druk aan. Zet het vuur laag en bak de rijstpannenkoek in zo’n 10 minuten aan één kant krokant.
- Verwarm intussen wat plantaardige olie in een kleine koekenpan en bak daarin de gedroogde ansjovis extra krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak met een spatel voorzichtig de zijkanten van de rijstpannenkoek los, plaats een groot bord op de pan en keer de pan om zodat de rijstpannenkoek op het bord terechtkomt. Laat de rijstpannenkoek op de ongebakken kant in de pan glijden en bak nog 10 minuten op de andere kant.
- Meng intussen alle ingrediënten voor de chilisaus.
- Laat de rijstpannenkoek op een groot bord glijden. Lepel de chilisaus er overheen. Verdeel de krokante ansjovis, pinda’s en de lente-uitjes erover en dien op.
- Lekker met bladgroenten met oestersaus. Of gestoomde aubergine met sojasaus.
Notities
Het kookboek Carbs, carbs, carbs
Prachtig kookboek met allerlekkerste recepten op basis van koolhydraatrijke ingrediënten, zoals aardappels, noedels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg in de hoofdrol. Allemaal creatieve gerechten met een knipoog naar de wereld, zoals Japanse ‘carbonara’, Vietnamese noedelsalade, Indiase rösti, aardappelkibbeh met kamouneh, tosti van suikerbrood met foie royale, crispy croissant met labneh.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Carbs, carbs, carbs
Auteur : Meike Krüger
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 7517 7
Prijs : € 32,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!