Ruige Kost

Mosselen met salsa verde en orzo

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Weleens van ORZO gehoord? Het is een pastasoort die op rijst lijkt. Dit recept is afkomstig uit het kookboek Ruige Kost van Pascal Jacobsen (Blɸf) en sterrenkok Edwin Vinke. Een simpel mosselgerecht van de hand van Edwin waarin de liefde voor Zeeuwse mosselen voelbaar is. Mosselen koken in groentebouillon en groene kruiden, daarna de orzo erdoor; onwijs lekker!

In het intro zegt Edwin: ‘Zo simpel, maar zo lekker. Mosselen koken met orzo en groene kruiden, zodat de orzo zich volzuigt met het sap uit de mosselen, wat een heerlijke smaak geeft dat.’

Welke wijn bij mosselen met salsa verde en orzo?

Het is een kruidig mosselgerecht, kruidig door de zelfgemaakte salsa verde, waarin vooral de lavas naar voren komt. Dat maakt het apart. Tussendoor de smeuïge riso-rijst. Drink er een kruidige witte wijn bij; liefst een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of eentje uit Zuid-Afrika.

Muziek: bij zo’n recept hoort natuurlijk een nummer van Blɸf. ‘Wat zou je doen‘ is toch wel een van mijn favorieten!

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • salsa verde
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte kervel
  • 1 eetlepel verse lavas
  • 1 citroen, rasp van de schil
  • zout, versgemalen peper

 

  • 300 gram orzo
  • 1 liter groentebouillon (van tablet)
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 2 kilo mosselen

Stap 1

Pureer alle ingrediënten voor de salsa verde in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng de groentebouillon aan de kook. Kook de orzo gaar volgens gebruiksaanwijzing. Afspoelen onder koud stromend water. Zet apart. Bewaar de groentebouillon.

Stap 3

Verhit in een grote pan de olijfolie. Bak de uien en knoflook in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: mosselen, 100 ml groentebouillon, 2 eetlepels salsa verde (rest bewaren in de koelkast) en de chilivlokken. Laat op hoog vuur met deksel op de pan ca. 7 minuten de mosselen koken tot ze open staan. Meng de orzo erdoor. Garneer met wat fijngesneden groenten. Lekker met een groene salade met vinaigrette.

TIP Salsa Verde

Je houdt een schaaltje salsa verde over. Maar dat is helemaal niet erg! Maak bijvoorbeeld de volgende dag de witlof in serranoham en knolselderij van Pascale Naessens. Vervang hier de peterselie door een paar eetlepels salsa verde. Super resultaat. Ook met aardappelpuree (ipv knolselderijpuree) erg lekker!

Bestellen kun je hier:

Cover Ruige KostTitel : Ruige Kost
Auteur : Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Fotografie: Receptfoto © Pieter D’Hoop en auteursfoto © Set Vexy.
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 4885 3854
Prijs : € 25,-

 

Andere aanraders uit dit boek zijn Kip Ketjap en Oma’s boterkoek met amandelspijs.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *