Krijg je vrienden op de borrel, organiseer je een dinner party of staat er een kerstbuffet op het programma. Knapperig brood en zijdezachte (kruiden)boter vormen dé perfecte start van elk feestje. Mooi brood geserveerd met meerdere soorten boter staat gul en nodigt uit om aan tafel te gaan. Van bloemenboter tot misoboter; kies wat jij lekker vindt.
Deze recepten (behalve de misoboter) komen uit het nieuwste kookboek Canapé van Janneke Philippi. Al eerder heb ik recepten van haar geplaatst op I Love Food & Wine, zoals de Mac ’n Cheese uit haar kookboek Heerlijk Simpel, makkelijke Melanzane Parmigiana uit Bakplaatbijbel of de Charlotte met bosvruchtensaus uit Dessert bij Janneke thuis.
Tips voordat je begint
- Zorg dat je roomboter op kamertemperatuur is voordat je begint.
- Wil je plakjes maken? Schep de (kruiden)boter dan op een stukje bakpapier en rol het papier op. Rol en vorm zodat je een rol krijgt. Leg daarna minimaal 2 uur in de koelkast.
- Je kunt de boter ook opkloppen in een keukenmachine (ca. 10 minuten), dan ontstaat er een lekkere luchtige smeerboter die ook wat minder heftig overkomt.
- Serveer zo’n opgeklopte boter als een toef in een schaaltje. En bestrooi dan met een topping.
Beurre café de paris
Ingredienten
- 75 gram ongezouten roomboter
- ½ theelepel tomatenpuree
- 1 ansjovisfilet in olijfolie
- 1 teentje knoflook
- ½ theelpel milde paprikapoeder
- ½ theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel bieslook fijngehakt
- ½ eetlepel peterselie fijngehakt
- ½ eetlepel kappertjes
- ½ theelepel mosterd
Bereiding
- Draai in de hakmolen een gladde boter van 75 gram ongezouten roomboter, ½ theelepel tomatenpuree, 1 ansjovisfilet in olijfolie, 1 teen knoflook, ½ theelepel mild paprikapoeder, ½ theelepel kerrie, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, ½ eetlepel fijngehakte peterselie, ½ eetlepel kappertjes en ½ theelepel mosterd. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Klassieke kruidenboter
- 75 gram ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook
- 3 takjes peterselie
- Zout, versgemalen peper
Prak of draai in de hakmolen een gladde boter van 75 gram ongezouten roomboter, 1 teen knoflook en 3 takjes peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
Bloemenboter
- 75 gram ongezouten roomboter
- rasp van 1 biologische citroen
- 2 eetlepels eetbare bloemblaadjes
- zout, versgemalen peper
Prak of draai in de hakmolen een gladde boter van 75 gram ongezouten roomboter, de rasp van 1 biologische citroen en 2 eetlepels eetbare bloemblaadjes. Breng op smaak met zout en peper.
Misoboter
- 75 gram ongezouten roomboter
- 30 gram witte miso
- 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel sesamolie
Prak of draai in de hakmolen een gladde boter van 75 gram ongezouten roomboter, 30 gram witte miso, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en breng op smaak met sesamolie.
Het kookboek Canapé
Mooi kookboek met een witte en frisse uitstraling. Gemaakt door kookboekenschrijfster Janneke Philippi. Het bevat makkelijk te maken recepten van elegante gerechtjes die je kunt serveren tijdens de lunch (twee per persoon) of als tussengerecht, maar ook als hoofdgerecht (dan maak je er vier verschillende per persoon).
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Canapé
Auteur : Janneke Philippi
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 381 5305
Prijs : € 32,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!