Meatless Monday

Mini citroen-maanzaad cakejes: verleidelijk lekker

Lente-achtig en iets fris van smaak; dat zijn deze verleidelijke mini citroen-maanzaad cakejes in tulbandvorm. So cute om te zien. Ideaal voor de komende Pinksterdagen. Of op je buffettafel.

Mini tulbandjes vorm van Patisse

Het recept is afkomstig uit het kookboek Elke dag Bakdag. Eigenlijk kende ik deze klassieke combinatie van frisse citroen en knapperig maanzaad niet, maar het is echt heerlijk. Ik kocht hiervoor speciaal de bakvorm van Patisse voor mini-tulbandjes (12 openingen). Met dit beslag kun je 24 cakejes bakken. Maar dat moet je dan wel in twee etappes doen. Of maak de helft van het recept dan ben je in één keer klaar. Toch geen zin om deze bakvorm aan te schaffen, dan kun je met dit beslag ook gewoon een rechthoekige vorm gebruiken (20 x 30 cm). En dan de cake in mooie vierkante stukjes snijden.

 

Een citroencake met maanzaad wordt ook wel ‘lemon poppy seed cake’ genoemd. Deze cake is echt een Britse klassieker!

 

Wel of geen citroenglazuur?

Persoonlijk houd ik niet van glazuur op een cakeje. Ik heb deze mini-tulbandjes, net als op de foto, zonder glazuur gemaakt. Maar volgens het originele Britse recept hoort er wel glazuur op te zitten. Dit kun je maken door het sap van 1 citroen te mengen met 150 gram poedersuiker. Je kunt het glazuur zowel over de warme als de afgekoelde cakejes schenken. Als de cake nog warm is, trekt het glazuur er goed in en vormt het een krokant bovenlaagje.

mini tulband citroen-maanzaad cakejes uit het kookboek Elke dag bakdag van Jane Jubb

Mini citroen-maanzaad tulbandjes

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 50 minuten
Echt schattig, verleiding en lekker zijn deze mini-cakejes in tulbandvorm. Een variant op de Britse klassieker Lemon poppy seed cake met citroen en maanzaad. Ideaal om als cadeautje weg te geven.
Aantal 24 cakejes

Ingredienten
 

  • 250 gram roomboter kamertemperatuur
  • 200 gram fijne suiker
  • 3 eieren
  • 2 ½ eetlepel citroensap + geraspte schil van 1 citroen
  • 30 gram maanzaad
  • 50 gram amandelmeel
  • 280 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 60 ml melk
  • Neutrale olie om in te vetten

Extra nodig

  • bakvorm voor tulband (12 openingen) of rechthoekige vorm (20 x 30 cm), ingevet, mixer

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet de openingen van de tulbandvorm goed in met boter. Bestuif ze daarna nog eens met bloem. (Of bekleed de bodem en zijkanten van de rechthoekige vorm met bakpapier. Vet dit voor de zekerheid ook in, zodat de cake niet vastplakt.)
  • Klop de zachte boter en suiker in ca. 10 minuten licht en luchtig met een elektrische mixer of in een staande mixer. Voeg dan een voor een de eieren toe. Zorg dat elk ei is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
  • Spatel erdoor: vanille-extract, citroenrasp, citroensap, maanzaad en amandelmeel. Zeef de bloem, bakpoeder en zout in gedeelten er overheen. Meng goed. Roer de melk erdoor zodat het beslag soepeler wordt.
  • Vul de tulbandvormpjes voor ongeveer ¾ deel met het beslag. Gebruik hiervoor een spuitzak, om te voorkomen dat er beslag in de opening in het midden van elk vormpje komt. Strijk de bovenkant glad en bak de cakejes in ca. 20 minuten gaar en licht bruin.
  • Gebruik je de rechthoekige vorm, dan heb je 30 tot 35 minuten nodig om de cake gaar te bakken. De cake is gaar als een satéprikker er na het insteken weer schoon en droog uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm. Keer de vorm om zodat de tulbandjes makkelijk uit de vorm komen.

Het kookboek Elke dag bakdag

Heerlijk en verleidelijk bakboek met ca. 60 recepten voor brood, koekjes, taarten en cakes, ingedeeld op seizoenen en bijzondere momenten van jaar (denk aan Pasen, moederdag, Wimbledon). Schrijfster Jayne Jubb met haar man Sjoerd bakken al sinds 2013 voor hun buren in Amsterdam Noord. Ze bakken één dag in de week (elke vrijdag) voor hun klanten die op hun email-lijst staan. Je bestelt van te voren, dus dat weet het bakteam hoeveel ze precies moeten bakken. De bestelling kun je dan na 17.00 uur afhalen. Geweldig leuk concept, toch!

Engelse scones eet je bij een kopje thee, als ontbijt of bij de paasbrunch. Makkelijk recept aangevuld met rozemarijn. Heerlijk met slagroom en jam.
Engelse scones met rozemarijn, aardbeien en slagroom

Al eerder publiceerde ik het recept van Engelse scones met rozemarijn.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Elke dag Bakdag
Auteur : Jane Jubb
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1706 6
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept