Home Sweet Home XMAS is een van mijn favoriete kookboeken van de goedlachse TV-kok Yvette van Boven. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat het kookboek is genomineerd voor HET GOUDEN KOOKBOEK 2018! En terecht, want het is een geweldig fijn boek. Een jaar geleden uitgekomen en ik heb meteen op I Love Food & Wine een compleet kerstmenu mogen publiceren. Voor nu: mincemeat volgens Van Boven (ook uit het boek!). Want daar kun je nu al mee beginnen. De smaken moeten lekker intrekken, dan is het over 2 à 3 maanden (met de kerst) nog verrukkelijker.
Op 9 november aanstaande maakt de jury de winnaar bekend (er zijn 5 boeken genomineerd!). De jury bestaat uit Janny van der Heijden (o.a. presentatrice Heel Holland Bakt), Jonah Freud (eigenaar Kookboekhandel Amsterdam), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredacteur Delicious).
Nu maar hopen dat ze gaat winnen!
Het juryrapport ziet er als volgt uit:
‘Een boek dat niet alleen geschikt is voor de kerst. Koken uit Home Sweet Home XMAS kan het hele jaar, hoewel de receptuur vooral winters is. Van Boven heeft Nederland stormenderhand veroverd, leert ons nieuwe smaken kennen met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. Ze ontwerpt haar boeken zelf en haar man Oof doe de fotografie. Ook wie niet van alle poespas rond kerst houdt zal met een glimlach dit boek lezen en ermee aan de slag gaan. Origineel, uitbundig én eigen. Alsof je beste vriendin je de liefde voor puur en eerlijk eten uitlegt.’
MINCEMEAT VOLGENS VAN BOVEN
In het intro vertelt ze het volgende:
‘Mincemeat. Dat klinkt als gehakt vlees, maar dát is ‘minced meat’. Mince-meat staat in de Angelicaanse landen gelijk aan Kerstmis wat mij betreft. Het is een mengsel van fijngehakt gedroogd fruit, specerijen, bruine suiker en drank, dat vooral gebruikt wordt als vulling voor kerstachtige taarten. Maar er kan zoveel meer mee.’
Bijvoorbeeld als vulling voor de fazantjes gevuld met mincemeat (een recept uit haar boek), of als vulling van de klassieke Engelse pasteitjes (mince pies).
Basisrecept: mincemeat maken
Ingredienten
- 100 gram bruine rozijnen
- 100 gram krenten
- 100 gram sultanarozijnen
- 100 gram sukade fijngehakt
- 2 friszure appels grof geraspt
- 100 gram roomboter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 75 gram amandelen gehakt
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- ½ theelepel vanille-extract
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel kruidnagelpoeder
- 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 1 theelepel piment
- snuf zout
- 75 ml witte port
- 75 ml brandy plus extra
Bereiding
- Doe al het gedroogde fruit, de appel, roomboter en bruine suiker in een steelpan. Roer tot de roomboter is gesmolten en voeg de gehakte amandelen, geraspte schil van de sinaasappel, vanille-extract, specerijen en het zout toe. Laat 10 minuten op laag vuur zachtjes koken. Laat afkoelen in een wijde schaal.
- Roer de drank erdoor en schep de mincemeat in brandschone potten. Laat zeker een dag of wat staan, zodat de vruchten al het vocht kunnen opnemen.
Bewaartip Mince Meat
In de koelkast blijft mincemeat, mits in een schone pot bewaard, zeker 2 tot 3 maanden goed. Wordt uw mincemeat te droog omdat het gedroogde fruit al het vocht heeft opgenomen, giet er dan nog wat brandy op. Alcohol conserveert dus het blijft eindeloos goed.
BESTELLEN? DAT KAN HIER:
Titel: Home Sweet Home Xmas
Auteur: Yvette van Boven
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN: 9789059567542
Prijs: € 29,95
Wil je het kerstmenu van vorig jaar bekijken? Zoek op ‘Kerstdiner van Yvette‘ .
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Credit fotografie: Oof Verschuren
Bewaar het recept nu op PInterest en maak het later:
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen