Ziet deze meloen salade er niet fantastisch uit? Watermeloen salade die kennen we al. Maar in dit recept combineer je twee soorten meloen met feta. Dat maakt deze salade echt supertof. Het is een kleurrijke salade die zo klaar is. Geweldig als bijgerecht voor de barbecue, maar ook als maaltijdsalade (2 personen!) niet te versmaden op een zomerse avond met hoge temperaturen. Heerlijk verfrissend.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Zin in Salade van Bibi Loomans. In het intro vertelt zij het volgende:
‘Wanneer het zó heet is dat je erniet aan moet denken boven de hete pannen te moeten staan of uberhaupt aan eten, dan is dit dé salade die er altijd in gaat. Licht, verfrissend met een pitje en vooral lekker snel op tafel.
Ik vul deze salade nog aan met Oost-Indische kers en eetbare bloemen uit de moestuin, maar die kun je ook vervangen door rucola of waterkers uit de supermarkt.’
Welke wijn bij meloen salade met komkommer en feta?
De zomerse salade is fris, lichtzoet en kruidig door de munt. Feta voegt wat zoutigs toe. Wij dronken hier een witte wijn bij die ik had gekregen van Tasteclub.nl. Ik proefde twee verschillende wijnen: de Blankenburg en de Trebbiano. Die laatste witte wijn, afkomstig uit Italië, is lekker sappig en rond. De zachte fruitaroma’s sluiten goed aan op de lichte zoetheid van de meloen.
Meloen salade met komkommer en feta
Ingredienten
- 1 rode ui in dunne ringen
- sap van 1 biologische citroen
- zeezout
- 20 gram pompoenpitten
- 20 gram zonnebloempitten
- versgemalen peper
- 200 gram watermeloen in blokjes*
- 200 gram Cantaloupe meloen in blokjes*
- ½ komkommer in halve maantjes
- 1 avocado ontpit en in plakjes
- 1 theelepel chilivlokken
- 75 gram feta
- 8 gram verse munt grof gesneden
Erbij:
- stokbrood met kruidenboter
Bereiding
- Snijd de ui in dunne ringen. Pers de citroen uit. Doe de ui in een kommetje met het sap van een ½ citroen. Breng op smaak met zout. Zet even apart.
- Rooster in een droge koekenpan de pompoen- en zonnebloempitten tot ze lichtbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd meloen, komkommer en avocado volgens de aanwijzingen in de ingrediëntenlijst. Meng in een kom: meloen, komkommer, avocado en chilivlokken door elkaar. Schep de rest van de citroensap erdoor.
- Voeg de ui, inclusief het sap, toe en verkruimel de feta erover. Bestrooi met de munt en de geroosterde pitten.
- Lekker met stokbrood met kruidenboter.
Het kookboek Zin in Salade
Creatief kookboek met meer dan 50 inspirerende saladerecepten. Ingedeeld op het seizoen. Recepten geschikt voor elke gelegenheid. Van bijzondere salades zoals geroosterde rabarber-bietensalade, boerenkoolsalade met spelt tot bekendere opties (caponata of caesarsalade en panzanella), maar ook dan met een bijzondere twist.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Zin in salade
Auteur : Bibi Loomans
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 9 6404 2245
Prijs : € 27,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen