Voor het weekend

Malabi van kokosroom: weergaloos lekker! (vegan)

Weleens van malabi gehoord? Ik nog nooit, totdat ik het kookboek TLV Vegan van Jigal Krant in handen kreeg. Malabi is het allerlekkerste dessert uit het Midden-Oosten. Het is een romige pudding met rozenwater en een topping van grenadine en nootjes. Normaal gesproken wordt het gemaakt van koemelk, maar deze versie is helemaal vegan. Gewone melk wordt vervangen door kokosroom + amandelmelk. En wat blijkt…, nog véééél lekkerder dan het origineel!

 In het intro van het recept schrijft Jigal Krant het volgende verhaal.

Jigal Krant portret
Schrijver Jigal Krant

De tijd dat de malabi-man met zijn kar door de wijken van TLV (Tel Aviv) trok is lang vervolgen, maar zijn lekkernij is allerminst verdwenen uit het straatbeeld. Vooral in het oude Jaffa is een onooglijk, naamloos malabi-kioskje nooit ver weg. Sommige zijn amper groter dan de ijskast waarin de geparfumeerde puddinkjes gereed staan. Het is het slimste horecaconcept ooit. De uitbater hoeft slecht een glaasje malabi tevoorschijn te halen en dat te overgieten met een scheut grenadine. Op de toonbank staan bakken met gehakte nootjes, verkruimelde koekjes en geraspte kokos, waarmee de klant de topping van zijn goesting kan samenstellen.

Je kunt hier twee soorten malabi bestellen: de originele van melk en room en een veganistische die zo lekker is, dat hij door een derde van de klanten wordt besteld. Omdat de eigenaars hun receptuur angstvallig geheim houden, ben ik zelf aan het experimenteren geslagen. Ik kwam uiteindelijk uit op een winnende mix van kokosroom en amandelmelk. Inmiddels maak ik eigenlijk nooit meer malabi volgens het recept met gewone melk!’

Welke wijn bij malabi?

Dit dessert smaakt romig en fris met een zoete siroop en knapperige nootjes. Schenk hier een Franse Muscat Baumes de Venise (of een van de andere Muscats) bij. Maar ook Rivesaltes Ambré zal een goede keus zijn. In het Midden-Oosten eten ze dit gewoon bij de koffie.

Malabi; het allerlekkerste dessert uit het Midden-Oosten

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 15 minuten
Malabi is een romige pudding met een topping van grenadine en nootjes. Deze versie is vegan, en gemaakt van kokosroom en amandelmelk. Nog lekkerder dan het origineel!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 blik kokosroom 400 ml, met 25% vet
  • 150 ml amandelmelk ongezoet
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater
  • 25 gram maïzena
  • 50 gram gemengde ongezouten noten amandelen, pistachenoten, hazelnoten
  • 4 eetlepels granaatappelsiroop grenadine
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel kokosrasp

Bereiding
 

  • Breng de kokosroom met de helft van de amandelmelk en de suiker aan de kook. Klop intussen de rest van de amandelmelk, het rozenwater, de maizena en een snufje zout tot een glad papje. Giet dit bij de hete kokosroom en laat al roerend binden tot een dikke vla.
  • Als je de warme vla nu over glazen verdeelt, bestrooit met kaneel en garneert met nootjes heb je sachlab, het drankje dat malabi ’s winters van zijn troon stoot. Verdeel voor malabi de vla over 4 glaasjes en dek meteen af met vershoudfolie (om een velletje te voorkomen op de pudding). Of gebruik jam- of weckpotjes die je gelijk kunt sluiten. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Rooster de nootjes in een droge koekenpan totdat ze beginnen te kleuren. Hak ze grof. Roer de siroop en melasse door elkaar.
  • Schenk de siroop over de glaasjes malabi, Bestrooi met noten en kokos.

TLV Vegan kun je hier bestellen :

cover TLV VeganTitel : TLV Vegan
Auteur : Jigal Krant
Fotografie: Vincent van den Hoogen
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 07654
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept