Melanzane alla Parmigiana (oftewel Italiaanse aubergineschotel); het originele recept komt van sterrenkok Jonathan Zandbergen. Voor vandaag hetzelfde gerecht, maar dan makkelijker om te maken. Niet uit de ovenschotel, maar snel en simpel van de bakplaat of uit de braadslede.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Bakplaatbijbel van Janneke Philippi. Ook zij roostert de aubergineplakken in de oven, net als Jonathan. Alleen de tomatensaus is kant-en-klaar: 1 fles passata met knoflook. Dan ben je sneller klaar. Resultaat: eveneens héél lekker, alleen iets vochtiger en minder stevig dan het traditionele gerecht.
Welke wijn bij Melanzane alla Parmigiana?
Smeuïge boterzachte aubergines in een gekruide tomatensaus met zachte kaassmaak. Je kunt hier kiezen voor een rosé. Dat maakt deze Italiaanse aubergineschotel lichter en zomers. Maar ook rode wijn is hier een goede keus. Kies dan iets Italiaans, zoals een Chianti, Valpolicella of de Rosso Toscana.
Bakplaat of braadslede?
Deze Italiaanse aubergineschotel bevat vrij veel tomatensaus ten opzichte van de hoeveelheid aubergine. Daardoor is hij vochtiger. Op een bakplaat loopt je saus dan snel weg. Mijn advies: gebruik een braadslede van 20×30 cm! Voor het roosteren van de aubergines gebruik wel de bakplaat van je oven.
De Tefal Success braadslede is mijn geheime wapen voor heerlijke braadrecepten. Hij is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, en zorgt voor perfect egaal gebakken gerechten. Plus, dankzij de anti-aanbaklaag en handige grepen is hij superpraktisch in gebruik. Eenvoudig schoon te maken en duurzaam, wat wil je nog meer?
Makkelijke Melanzane alla Parmigiana
Ingredienten
- 2 aubergines
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout versgemalen peper
- 4 trostomaten
- 2 bollen buffel mozzarella à 125 gram
- 60 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 1 fles passata met knoflook 700 ml
- 2 theelepels oregano
- Handvol basilicumblaadjes
Extra nodig
- bakpapier, bakplaat, braadslede 20x30 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snijd de aubergines in plakjes van ca. 7-8 millimeter dikte en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en bestrooi met zout. Rooster de aubergine in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten bruin en gaar.
- Snijd intussen de tomaten en mozzarella in dunne plakjes. Rasp de Parmezaanse kaas.
- Neem de aubergines uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 °C.
- Schenk de helft van de passata in de braadslede. Beleg met de helft van: de aubergines, plakjes tomaat, mozzarella. Bestrooi met zout en peper. Maak nog eenzelfde laag. Strooi er tenslotte de Parmezaanse kaas en de oregano over.
- Bak de aubergines in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi uit de oven met basilicumblaadjes.
- Serveer met grof brood (om te deppen) en groene salade.
Het kookboek Bakplaat Bijbel
Een duimendik kookboek uit de serie kookbijbels. In dit boek ‘bakplaat bijbel’ vind je oneindig veel makkelijke recepten (230 stuks) voor doordeweeks, maar ook bijzondere gerechten voor in het weekend.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Bakplaatbijbel
Auteur : Janneke Philippi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 652 6
Prijs : € 34,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen