Voor het weekend

Makkelijke chili con carne

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Het gewone leven is weer begonnen, de feestdagen zijn achter de rug. Ik ben weer toe aan recht-toe-recht-aan eten. Makkelijke chili con carne met rundergehakt is het antwoord. Simpel om te maken en niet te versmaden. Guacamole, tortilla’s en ingelegde jalapeños erbij, en dan wordt het alsnog een feestelijk weekendgerecht.

Dit recept komt uit het kookboek Tinned Tomatoes. Geschreven door de Britse Samuel Goldsmith. Hij is receptontwikkelaar en was voedingsconsulent voor BBC’s Eat Well for Less. Het is een boek boordevol recepten op basis van tomaten uit blik. En dat is niet gek in de winter, want hiermee kun je op een simpele manier je dagelijkse behoefte aan groenten opvijzelen.

 

In het intro van dit recept schrijft Samuel het volgende:

Toen ik aan de universiteit studeerde leefde ik doordeweeks zo’n beetje op chili con carne. Dat en gebakken bonen op geroosterd brood. Ik hield ervan dat ik grote hoeveelheden chili kon maken en dat het redelijk voedzaam was. Vervolgens kon ik tijdens de weekenden wat avontuurlijker koken afhankelijk van wat we tijdens de lessen in de voorgaande week hadden bereid. Dit is een veel eenvoudigere en sneller te bereiden versie dan de opties waarmee je indruk maakt op je vrienden (niet met gehakt maar met chili met rundvlees of runderwang). In dit ‘vrienden’-recept wordt nog steeds gebruikgemaakt van tomaten uit blik die de volle smaak geven die zo goed past bij rundvlees.

Chili con carne uit Texas
Echte chili con carne met rundvlees uit Texas

 

Welke wijn bij makkelijke chili con carne?

Heerlijke smeuïge chili con carne met kleine bijgerechtjes. Wij dronken er een Malbec bij, maar ook een Côtes du Rhône is een uitstekende keus.

Makkelijke chili con carne uit het kookboek Tinned Tomatoes van Samuel Goldsmith

Makkelijke chili con carne

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 56 minuten
Simpel te maken chili con carne met rundergehakt. Klassieker die altijd lekker smaakt.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 eetlepel zonnebloemolie of andere olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 winterwortel in blokjes (100 gram)
  • 1 stengel bleekselderij in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt of geperst
  • 500 gram rundergehakt
  • 1-3 theelepel chilipoeder
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 1 blik rode kidneybonen (uitlekgewicht 250 gram) afgespoeld en uitgelekt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 tablet runderbouillon indien nodig glutenvrij

Erbij

  • Gekookte rijst of maïstortilla’s
  • 150 ml zure room
  • Goudse kaas geraspt
  • Ingelegde jalapeños uit pot
  • Guacamole zelfgemaakt

Bereiding
 

  • Maak eerst alle groenten schoon en snijd volgens de ingrediëntenlijst.
  • Verhit de zonnebloemolie een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui, wortel en bleekselderij 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
  • Voeg de rode paprika toe en bak 5 minuten mee tot hij zacht is. Roer de knoflook erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg het rundergehakt toe, duw met de achterkant van een houten lepel op het gehakt zodat het uit elkaar valt en bak het gehakt tot het verkleurd is.
  • Voeg het chilipoeder toe. In het geval je pikant chilipoeder gebruikt zal 1 theelepel voldoende zijn, Gebruik je mild chilipoeder, dan zal het nodig zijn om in de buurt van 3 theelepels toe te voegen.
  • Voeg alle overige ingrediënten (tomatenblokjes met vocht, kidneybonen, tomatenpuree, oregano en runderbouillon tablet) toe plus 1 blikje water. Stoof de chili con carne 20 tot 30 minuten op laag vuur tot de saus mooi ingedikt is. (Verwijder de deksel als de chili te dun blijft!). Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de chili con carne met rijst en/of tortilla’s, zure room, guacamole, geraspte kaas en ingelegde jalapeños.

Het kookboek Tinned Tomatoes

Leuk en toegankelijk kookboek met 100 recepten waarin tomaten uit blik de hoofdrol spelen. Van aantrekkelijke eenpansgerechten tot diverse Italiaanse pastasauzen, bijgerechten en snacks.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Tinned TomatoesTitel : Tinned Tomatoes
Auteur : Samuel Goldsmith
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 330 5
Prijs : € 19,95

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!