Magische kersentaart

Voor het weekend
Magische kersen-pistachetaart

Weleens gehoord van een magische taart? Nou, ik niet. Totdat ik het kookboek ‘Magische Taarten’ in handen kreeg van Christelle Huet-Gomez. Maar wat is het precies? Het zijn taarten die uit drie lagen bestaan. Gemaakt van één eenvoudig basisbeslag dat maar één keer in de oven hoeft. Dat klinkt als pure magie, niet waar? Dus aan de slag. Het bleek toch wat moeilijker dat gedacht. En de regels moeten nauwgezet in de gaten worden gehouden. Eenmaal uittesten bleek niet voldoende. Dus ging ook Debbie Bodewes-van de Marel van Deb’s Bakery aan de slag. Uiteindelijk is het haar gelukt! Precies werken is het advies. Zo ga je te werk…

Welke wijn drinken we erbij? Er zijn verschillende opties mogelijk,  zoals de Elysium Black Muscat of een Brachetto d’aqui uit Piëmonte. Maar wij schonken er een Red Muscadel van Rietvallei (Zuid Afrika) bij. Deze rode dessertwijn accentueert de mooie zoete fruitaroma’s.

12 punten1 1/4 uur + 2 uur rusten

Ingrediënten

  • 4 eieren, gesplitst
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram roomboter, gesmolten
  • 1 volle theelepel pistachepasta (zie extra recept)
  • 40 gram fijngemalen pistachenoten
  • 120 gram bloem
  • snufje zout
  • 500 ml melk, op kamertemperatuur
  • 400 gram amarenakersen of verse kersen (ontpit)

Extra: een ronde dichte taartvorm van 24 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 150 °C (onder en bovenwarmte). Vet de taartvorm in. Klop de eidooiers los met de suiker tot het bleek en schuimig is. Schenk de gesmolten boter bij het eiermengsel. Voeg de pistachepasta toe met de gemalen pistachenoten, de bloem en het zout en klop een paar minuten. Voeg heel langzaam de melk toe en klop tot een glad beslag.

Stap 2

Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde heel voorzichtig door het beslag. Er moeten grote vlokken eiwit in het beslag blijven zitten.

Stap 3

Verdeel de kersen over de bodem van de bakvorm. Schenk het beslag erover en strijk met een mes de bovenkant van het beslag glad. Bak de taart 55 minuten in de oven. Als de taart uit de oven komt, zal deze in het midden nog wat wiebelig zijn. Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast voor je de taart uit de bakvorm haalt.

 

Waar moet je op letten? Tips van Debbie.

1.Voor deze taart moet je een vorm van ɸ 24 cm gebruiken. Er moeten verschillende lagen ontstaan en met een grotere vorm zullen die lagen te dun zijn. Met een kleinere vorm kun je wellicht niet het hele beslag erin schenken. Gebruik het liefst een dichte vorm en geen springvorm. Het beslag is erg vloeibaar en kan er dus uit lopen.

2.Deze taart kun je het beste met onder en bovenwarmte bakken. De taart moet aan het einde van de baktijd nog een beetje wiebelig zijn in het midden. De bovenste laag moet gaar en goudkleurig zijn. Als je een heteluchtoven hebt, moet je de temperatuur 10 graden lager zetten.

3.De taart moet eerst goed opstijven voor je hem uit de vorm kunt halen. Laat hem daarom eerst rusten in de koelkast zoals aangegeven in het recept. De taart wordt ook lekkerder als hij een paar uur of een nacht staat. Zo kunnen de smaken goed intrekken.

 

Pistachepasta

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten pistachenoten
  • 25 gram amandelen
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Evt amandelextract

Leg de pistachenoten op een bakplaat en rooster ze voor 15 minuten op 150 °C. Dit doe je omdat geroosterde nootjes een sterkere smaak hebben. Laat ze hierna afkoelen. Zet een pannetje op laag vuur en doe hier de suiker en het water in. Als dit 121 graden heeft bereikt, voeg je de pistachenootjes er aan toe en roer je het geheel door. Het zal nu kristalliseren. Als (bijna) alle suikersiroop is opgenomen door de pistachenootjes, haal je ze uit het pannetje en laat je ze even afkoelen. Doe de gesuikerde pistachenootjes samen met de amandelen in een blender en mix ze zo fijn mogelijk. Voeg de zonnebloemolie vervolgens toe en eventueel een of twee druppels amandelextract en mix dit geheel nog 5 – 10 minuten door tot je een gladde smeuïge pasta krijgt. Je pistache pasta is klaar. Als je de pasta goed luchtdicht bewaard, kun je hem zeker een aantal maanden op kamertemperatuur bewaren.

Cover Magische taartenKookboek Magische Taarten

In dit kookboek van Christelle Huet-Gomez vind je recepten van 32 verschillende magische taarten. Zowel zoet als hartig. Het beslag wordt gemaakt van eieren, suiker, bloem, boter en melk. De magie begint als je de taart in de oven zet. Want daarna verdeelt het taartbeslag zich vanzelf in drie lagen, elk met een eigen structuur.

Bestellen? Dat kan hier:

TitelMagische taarten
Auteur: Christelle Huet-Gomez
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN: 978 90 230 1497 3
Prijs
: € 9,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *