Snel, slank, makkelijk en erg lekker is deze zomerse maaltijdsalade met kip en komkommer. Een recept geïnspireerd op een gepocheerde kippenschotel uit Shanghai. Staat in 20 minuten op tafel. Let op: recept voor 2 personen.
Ja, ik ben groot fan van een frisse maaltijdsalade in de zomer. Lekker makkelijk als je niet te lang in de keuken wilt staan, vooral wanneer er buiten een hittegolf gaande is. Dit recept komt uit het kookboek Maaltijdsalades van de Britse Emily Ezekiel. Per hoofdstuk krijg je een overzicht van welke slasoorten, wortel- & knolgroenten, vruchten en meer in het seizoen zijn. Bij elke recept geeft Emily bewaartips en/of suggesties voor vegan opties.
Welke wijn bij Aziatische maaltijdsalade met kip?
Deze maaltijdsalade met kip smaakt fris, kruidig en licht pittig door de chili-olie. Knapperige komkommer zorgt voor een zomers gevoel. Bij zo’n salade past een frisse, kruidige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Maar ook een Grüner Veltliner doet het uitstekend.
Als je een lekkere salade op een mooie manier wilt serveren, bekijk eens mijn favoriete saladeschaal van Emma Bridgewater. Deze saladeschaal is echt een blikvanger in mijn keuken. Niet alleen leuk met zijn vrolijke teksten, maar ook praktisch in gebruik en makkelijk te reinigen.
Aziatische maaltijdsalade met kip
Ingredienten
- 2 kipfilets à 200 gram
- 1 stengel citroengras gekneusd
- 5 cm gemberwortel 20 gram
- 2 lente-uitjes fijngesneden
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 8 gram korianderblaadjes fijngehakt
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- Sap van 1 limoen
- 4 eetlepels rijstolie
- 1 komkommer ongeschild en pitjes verwijderd
- Handvol basilicumblaadjes
- 1 pakje voorgestoomde pandanrijst 200 gram
- 2 eetlepels Aziatische crispy chili-olie
Bereiding
- Snijd de citroengras in drie stukken en kneus de citroengras met behulp van een plat mes. Vul een middelgrote steelpan met water, voeg vervolgens de kipfilets en het toe en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.
- Zet het vuur lager als het water kookt, dek af met een deksel en pocheer de kipfilets in ca. 10 minuten, of totdat het vleessap helder is wanneer je het dikste deel met een mes inprikt.
- Rasp intussen de gemberwortel boven een hittebestendige mengkom. Voeg de lente-ui, knoflook, korianderblaadjes, sojasaus en het limoensap toe.
- Verwarm de olie enkele minuten in een kleine steelpan op hoog vuur, giet daarna over de geraspte gember-mengsel en laat de olie erin trekken.
- Snijd de komkommer in de lengte in tweeën, verwijder met een theelepel de pitjes. Snijd vervolgens in schuine stukken. Voeg de komkommer met de basilicumblaadjes toe aan de kom met het gember mengsel en roer alles door elkaar.
- Verhit de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Verdeel daarna over twee kommen. Garneer met het komkommer-gembermengsel.
- Haal de kipfilets met een spatel uit de pan, snijd in plakjes en voeg toe aan de kommen. Besprenkel met de crispy chiliolie en serveer direct.
Maak het Vegan
Vervang de kip door tempeh of zijden tofu en besprenkel de salade vervolgens met sojasaus en plakjes citroengras.
Nog meer lekkere maaltijdsalade met kip
- Griekse maaltijdsalade met kip: Zomerse maaltijdsalade met gegrilde kip op z’n Grieks. De kipfilet bak of gril je in gyroskruiden en zijn heerlijk mals. Groene kruiden en feta maken het helemaal af.
- Vietnamese maaltijdsalade met kip: Verrukkelijke maaltijdsalade van kool, kip, avocado en veeeel groene kruiden. Zoet, zuur, zout wisselen elkaar harmonisch af.
- Thaise maaltijdsalade met kip: In deze maaltijdsalade gaat ook gekookte kip, aangevuld met glasnoedels en knapperige pinda’s. Vooral de romige dressing maakt deze salade onweerstaanbaar.
Het kookboek Maaltijdsalades
Inspirerend kookboek met 75 maaltijdsalades, ingedeeld op het seizoen. Van bekende klassiekers zoals waldorfsalade, Griekse salade of caesarsalade tot creatieve recepten als kersen-jalapeño-salade of kimchi-noedelsalade. Voor ieder wat wils.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Maaltijdsalades
Auteur : Emily Ezekiel
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 320 6
Prijs : € 25,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen