Zomers gemak

Maaltijd vissoep met zeewolf en bonen

Zomers, makkelijk en overheerlijk; dat is deze lekker gevulde, maar eenvoudige vissoep met cannelinibonen. Hij houdt een beetje het midden tussen een stoofpot en een vissoep. Anyway; een heerlijk gevulde maaltijdsoep. Simpel om te maken, want alles gaat in één pan. Vol van smaak en zeker niet te zwaar.

Deze eenvoudige vissoep is afkomstig uit het kookboek De Pescetariër. We publiceerden al eerder een recept uit dit aantrekkelijke kookboek, namelijk de Risotto met krab en asperges. Lees hier nog even verder over schrijfster Jo Pratt en haar verhaal over de vegetariër die soms vis eet.

In het intro van dit recept vertelt Jo Pratt het volgende:

Deze stoofpot, met Spaans tintje, is snel een eenvoudig te maken. Zeewolf is echt een fantastische vis, die goed overeind blijft in geurige curries en stoofpotten. Het is niet altijd de goedkoopste vis, dus als je een alternatief wilt gebruiken: garnalen, kabeljauw, heek of poon passen ook in dit gerecht.’

Welke wijn bij eenvoudige vissoep met zeewolf en bonen?

Godello Gaba do Xil van Telmo RodriquezDeze maaltijdvissoep met een Spaans tintje vraagt om volle Spaanse wijn. Goede optie is de witte wijn Gaba do Xil van wijnmaker Telmo Rodriquez. Gemaakt van de Godello-druif. Vol en aromatisch met een rond mond gevoel.

Maar ook een kruidige rosé is een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan eentje uit het Navarra gebied. Vol, kruidig en toch verfrissend. Kies voor een Spaanse variant, zoals die uit Navarra. Zo waan je je even op een terrasje aan de Spaanse kust.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram zeewolffilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gepeld en in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 1 ½ theelpel gerookte-paprikapoeder (zoet)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik cannelini- of boterbonen, afgegoten (uitlekgewicht 260 gram)
  • 100 gram geroosterde rode paprika, dun gesneden (pot)
  • 2 visbouillontabletten
  • 1 laurierblad
  • handjevol gehakte bladpeterselie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Stap 1

Snijd de zeewolf in even grote stukjes en breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Stap 2

Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Als de olie heet is fruit je hier de ui en knoflook ca. 5 minuten in, tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren. Roer de bleekselderij, paprikapoeder en tomatenpuree toe en laat nog 1-2 minuten bakken.

Stap 3

Voeg de bonen, rode paprika, bouillontabletten, 800 ml water en laurierblad toe. Breng aan de kook en laat nog 15 minuten zonder deksel zachtjes koken.

Stap 4

Roer de zeewolf door de stoofpot, breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak. Verdeel over 4 soepkommen en serveer heet.

 

FLEXIVARIANT?

Het eindresultaat wordt heel anders, maar je kunt een vegetarische stoofpot maken door de vis te vervangen door de dubbele hoeveelheid bonen. Ik houd ervan om verschillende soorten bonen te gebruiken, met verschillende maten en vormen. Een in dunne plakjes gesneden halve venkel is een lekkere toevoeging bij de ui in de vegetarische variant.

 

Bestellen kun je hier:

Cover De pescatarier Titel : De Pescetariër
Auteur : Jo Pratt
Uitgever : Uitgeverij Citrus / Lecturis
ISBN : 978 94 6226 339 0
Prijs : € 23,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *