Carrot gazpacho

Love & Lemons
Zonnig met verse groente

Love & Lemons is de titel van het blog van Jeanine Donofrio over lokaal koken met seizoensgroente. Voor dit blog kreeg ze de Best Cooking Blog Award. Dit kookboek heeft dezelfde titel als het blog meegekregen, maar bevat echt niet alleen maar recepten met citroenen. Het heeft als ondertitel ‘100 zonnige variaties met verse groenten’. Een modern kookboek dus, want gerechten met groenten zijn hot. En dat je ook een heel goed, gezond kookboek kunt schrijven zonder het woord powerfoods te gebruiken bewijst Donofrio.

Het kookboek

Het boek bevat bijna 300 pagina’s met alleen maar vegetarische gerechten. Er zijn 26 hoofdstukken die ieder recepten bevatten van een bepaalde soort groente zoals mais, spruitjes, asperges of fruit zoals appels, rood fruit etc. De groentes en fruitsoorten zijn alfabetisch gerangschikt. Je kunt hier inspiratie opdoen om groentes die je op de markt hebt gekocht of restjes uit de koelkast te verwerken tot lekkere gerechten. Donofrio probeert de lezer er toe aan te zetten om zoveel mogelijk met seizoensproducten te werken vanuit de lokale omgeving. Zelf komt ze uit Austin/Texas wat waarschijnlijk de hoeveelheid tacogerechten verklaard. Aan het eind van het boek zijn er ook nog leuke receptvariaties op hummus, pesto, guacamole, salsa en smoothies. En dan staan er bij alle gerechten ook nog veganistische en glutenvrije tips. Het boek bevat werkelijk schitterende foto’s (gemaakt door partner Jack Mathews).

Uitgeprobeerd

Ik maakte uit het boek het recept: Portobelloburgers met pompoenpittenpesto. Een makkelijk en snel te maken gerecht. De portobello’s worden eerst besprenkeld en ingewreven met olijfolie, balsamicoazijn en tamari (of sojasaus) en bestrooid met versgemalen zwarte peper. Vervolgens worden ze in de grillpan gelegd (kan ook op de barbecue) en ongeveer 10 minuten per kant gegrild. Ondertussen maak je de pompoenpittenpesto met als ingrediënten olijfolie, knoflook, citroensap, koriander, pompoenpitten, gemalen komijn en een scheutje honing, staafmixer erop, klaar. Als alles klaar is rooster je een wit (of hamburger) broodje, legt hier de portobello op, hierop een schijf tomaat en een flinke schep van de pesto en garneer af met wat kiemgroente (neem de pittige). Een werkelijk zalig gerecht! Ook maakte ik de Wortelgazpacho met citroengras en dat gerecht viel ook zeer in de smaak.

Mening

Een schitterend boek, stevig, mooi vormgegeven (met zonnig leeslint) en voorzien van uitnodigende foto’s. De gerechten zijn makkelijk te maken. Dit is een boek dat ik zeker niet in de kast ga zetten. Want de Koude noedels met sesam & komkommer ziet er ook zalig uit evenals de Verse loempia’s met koolrabi. Zeker een aanrader dus dit kookboek! Ten slotte een goeie tip van de schrijfster: neem altijd, maar dan ook altijd, vers citroensap van een echte citroen, nooit uit een flesje, dat u het weet.

 

cover Love & Lemons Dat kan hier:

Titel : Het Love & Lemons Kookboek
Auteur: Jeanine Donofrio & Jack Mathews
Uitgever : Spectrum
ISBN : 9789000349999
Prijs : € 30,00

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe kookboeken? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *