Voor het weekend

Lemon Meringue taart die altijd lukt!

Lemon Meringue taart; een van mijn lievelingstaarten. Prachtig hoe de smaken van zoet & zuur met elkaar de strijd aangaan. Vooral met een knapperige bodem en de zalvige en romige structuur van de lemoncurd maakt zo’n taart meer dan verrukkelijk. Uiterst belangrijk is het spel met zoet en zuur. Niet al te zoete meringue en precies de juiste zuurgraad van de lemoncurd zorgen voor een fantastisch resultaat. 

Het lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Je kunt de lemoncurd  ook al de dag van tevoren maken. De volgende dag bak je dan de bodem. Je kunt voor de lemoncurd kiezen tussen maïzena of custardpoeder. Het voordeel van custard is dat de lemoncurd iets geler van kleur wordt en een lichte vanillesmaak krijgt.

Waar komt het recept lemon meringue taart vandaan?

Heb je je ooit afgevraagd waar dit recept vandaan komt? Deze fantastische taart met de perfecte combinatie van friszure citroen en zoete, luchtige meringue, heeft namelijk een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw.

De lemon meringue taart, zoals we die nu kennen, vindt zijn oorsprong in de Franse en Zwitserse keuken, waar de kunst van het bakken tot in de perfectie is verfijnd. Maar, het was echter in Engeland waar de eerste varianten van deze taart werden gecreëerd, door het toevoegen van meringue bovenop de citroenvulling. Een hele reis door de tijd en door Europa!

Welke wijn bij Lemon Meringue taart?

Bij een lemon meringue taart met z’n mooie zoet-zure smaak, schenk je een dessertwijn met dezelfde eigenschappen. Kies voor een Sauternes, Tokaij Azu of een Riesling Beerenauslese.

Lemon meringue taart

Lemon meringue taart: eenvoudig recept

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 4 uur
Totaal: 4 uur 40 minuten
Denk je dat dit moeilijk is? Niet met ons recept! Leer hoe je eenvoudig een knapperige bodem en romige lemoncurd maakt voor de perfecte taart.
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

  • 1 rol vers taartdeeg koeling supermarkt*

Lemoncurd

  • 2 à 3 citroenen
  • 50 gram maïzena of custardpoeder
  • 150 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 80 gram roomboter
  • 3 eidooiers XL

Meringue

  • 3 eiwitten overgebleven van de dooiers
  • 100 gram witte basterdsuiker

Extra nodig

  • taartvorm met losse bodem ɸ30 cm, ingevet
  • ‘blinde’ vulling van ca. 200 gram rauwe erwten of bonen

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd het overtollig deeg rond de vorm weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier (je kunt het papier gebruiken waarin het deeg in de verpakking zat). Vul de vorm met de droge bonen of erwten.
  • Bak de taart ca. 20 minuten in de oven. Verwijder de ‘blinde’ vulling en het bakpapier. Bak de taart in nog ca. 10 minuten lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Maak de lemoncurd. Rasp intussen de schil van 2 citroenen. Pers de citroenen uit. Breng al roerende maïzena, suiker, zout, 100 ml citroensap en 250 ml water aan de kook. Blijf roeren tot een gebonden dikke glazige saus. Haal pan van het vuur. Voeg de boter toe en laat al roerende oplossen. Klop de eidooiers los met een garde en roer er wat van het boter-citroenmengsel door. Doe alles terug in de pan en blijf roeren met een garde tot het net aan de kook komt. Roer het citroenrasp erdoor. Laat wat afkoelen. Blijf af en toe roeren, zodat er geen velletje op de vla komt. (Zet eventueel in een bak met water).
  • Verwarm de oven (nogmaals) voor op 180 °C. Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de basterdsuiker toe. Blijf kloppen totdat alle suiker is opgenomen.
  • Verdeel de lemoncurd over de bodem van de taart. Schep de stijfgeslagen eiwitten erop en strijk glad. Maak met een vork kleine haaltjes in het eiwit zodat het kleine piekjes zijn. Zet de taart in de oven en laat het schuim in ca. 10 minuten lichtbruin worden.
  • Laat de taart daarna in ca. 3 uur goed koud worden voordat je hem aansnijdt (de lemoncurd moet weer opnieuw stijf worden).

Wil je nog sneller klaar zijn?

Geen zin om zelf een bodem te bakken voor je lemon meringue taart? Je kunt ook een kant-en-klare taartbodem kopen bij Supermarkt Jumbo (broodafdeling). Of gebruik de éénpersoons-taartbodempjes, (6 zandgebakjes, klaar om te vullen). Dan worden het lemon meringue tartelettes! Perfect voor zomerse dagen.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept