Voor het weekend

Latkes met feta en ansjovis

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Latkes, oftewel knapperige aardappelkoekjes, doen het altijd goed op de borreltafel. Dit recept komt uit het kookboek Vis van de plank van visexpert Bart van Olphen. Maar deze latkes zijn méér dan een borrelhapje: serveer ze als voorgerecht, bijgerecht of (zoals wij deden) als hoofdgerecht met een frisse salade erbij. Heerlijk voor het weekend én multi-inzetbaar dus!

Wie is Bart van Olphen?

Portret van Bas van Olphen
Portret van Bas van Olphen

Bart van Olphen is een Nederlandse chef-kok, kookboekenauteur en oprichter van Fish Tales, een merk dat zich volledig inzet voor duurzame vis. Na zijn opleiding aan de Hogere Hotelschool werkte hij in sterrenzaken in Parijs en startte later zijn eigen viswinkel in Amsterdam. Zijn missie? Mensen inspireren om te kiezen voor verantwoorde vis, met respect voor het milieu én de vissers.

Bekend van zijn kookboeken (Visbijbel, Bart’s Fish Tales) en YouTube-video’s, laat Bart zien dat vis uit blik verrassend veelzijdig en smaakvol kan zijn. In zijn nieuwste boek Vis van de plank presenteert hij 50 originele borrelplanken met vis uit blik. Dit latkes-recept is er daar één van.

Latkes: Joodse klassieker met een twist

Latkes zijn traditionele aardappelkoekjes uit de Joodse keuken, vooral gegeten tijdens het Chanoekafeest. Ze worden gemaakt van geraspte aardappel en ui, gemengd met ei en bloem, en vervolgens krokant gebakken in olie. Het resultaat? Goudbruine koekjes met een zachte binnenkant en een onweerstaanbare crunch.

Wat is het verschil tussen latkes en rösti?

Hoewel latkes en rösti op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. Latkes worden gemaakt van rauwe, fijn geraspte aardappels, mét ei, ui en bloem, en worden in olie gebakken – perfect knapperig.
Rösti daarentegen is van oorsprong Zwitsers, bestaat meestal uit alleen (voor)gekookte aardappel, en wordt gebakken in boter. Rösti is milder van smaak, zachter van binnen en wat robuuster van formaat.

Welke wijn bij latkes met feta en ansjovis?

Door de zoute ansjovis, romige feta en frisse yoghurt vraagt dit gerecht om een witte wijn met frisse zuren én een beetje kruidigheid. Denk aan een Vermentino, een Assyrtiko uit Griekenland of een strakke Albariño uit Galicië. Deze wijnen hebben genoeg spanning om het zoute en het vettige in balans te brengen, zonder te overheersen. Ook een droge Muscadet of een Lugana uit Noord-Italië is een uitstekende keuze.

Onze favoriet:
Een glas Vermentino uit Sardinië. Fris, citrusachtig, met subtiele kruidigheid – perfect bij de zilte ansjovis en de kruimelige feta.

Lattkes met feta; recept afkomstig uit het kookboek Vis van de plank van Bart van Olphen

Latkes met feta en ansjovis

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
In het originele recept maakt Bart vier grotere latkes met topping. Voor op een borrelplank kun je ze beter iets kleiner maken (bijvoorbeeld 8 stuks). Serveer je ze als lunch of hoofdgerecht? Dan zijn 2 latkes per persoon perfect, samen met een frisse salade.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Voor de latkes

  • 300 gram vastkokende aardappels geraspt
  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • zout en peper
  • eetlepel olie om in te bakken

Voor de yoghurtsaus

  • 3 eetlepel yoghurt
  • 80 gram feta verkruimeld
  • 4 takjes dille
  • 1 eetlepel zongedroogde tomaat fijngehakt
  • peper

Topping

  • 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie ca. 45 g, uitgelekt
  • ¼ komkommer zaadlijsten verwijderd, geraspt
  • 2 eetlepels pistachenoten grof gehakt
  • 1 eetlepel zongedroogde tomaat grof gesneden
  • extra vierge olijfolie
  • optioneel: Maldon-zout

Bereiding
 

  • Doe de geraspte aardappel en ui in een kaasdoek of schone theedoek. Laat 20 minuten uitlekken in een vergiet of bolzeef, en knijp daarna zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Klop in een kom het ei los en meng met het aardappel-uimengsel. Voeg de bloem toe. Is het nog te nat? Voeg dan wat extra bloem toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 2 el olie in een grote koekenpan. Vorm 4 platte koekjes van het mengsel en bak ze aan beide kanten in 3-4 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Hak de helft van de dille fijn. Meng de yoghurt met feta, fijngehakte dille en tomaat. Breng op smaak met peper.
  • Verdeel de saus over de latkes. Garneer met ansjovis, geraspte komkommer, pistachenoten en de rest van de tomaat en dille. Besprenkel met wat olijfolie en (optioneel) Maldon-zout.
  • Serveer met een frisse salade van groene bladeren en kerstomaatjes.

Het kookboek Vis van de plank

Een verrassend leuk kookboek met 50 creatieve borrelplanken met vis uit blik. Van sardines tot makreel: eenvoud en smaak gaan hier hand in hand.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover van Vis van de plankTitel : Vis van de plank
Auteur : Bart van Olphen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 7529 0
Prijs : € 25,-

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!