Wie houdt er niet van Antwerpen? Ik in elk geval wel! Een van mijn favoriete adressen daar is restaurant Invincible, vlak bij de Kathedraal. Het recept voor deze speciale lasagne met gehaktballetjes en spinazie komt van chef-kok Kenny Burssens, de drijvende kracht achter deze heerlijke brasserie. Al jaren staat dit gerecht op mijn verlanglijstje om te delen op I Love Food & Wine. En eindelijk is het zover… Een weergaloos lekker pastagerecht! Maak hem dit weekend voor je vrienden en geniet van pure verwennerij.
Invincible in Antwerpen
Bij Invincible kun je kiezen voor een tafeltje in het restaurant of een plekje aan de keukentoog met zicht op de open keuken. Daar voel je de hitte van het reuzenspit, hoor je het sissen van het vlees en zie je het parelende zweet op de nek van chef Kenny terwijl hij een stuk vlees uitbeent. Samen met zijn vrouw Wendy Van den Bergh opende hij in 2010 dit fantastische restaurant in de Haarstraat. Sinds 2011 wordt Invincible elk jaar bekroond met een Bib Gourmand in de Michelingids en door Gault&Millau uitgeroepen tot Brasserie van het Jaar.

Familiegerecht van Kenny
In het kookboek Antwerpen XIII vertelt Kenny over dit gerecht:
“Dit is eigenlijk een gerecht van Wendy, en het neemt meestal een hele dag in beslag. We openen een fles wijn en de kinderen en ik leiden haar de hele tijd af om balletjes te pikken. Van de 3 kilo gehakt die ze koopt, belandt er uiteindelijk maar 1 kilo effectief in de lasagne.”
Een heerlijke anekdote die meteen duidelijk maakt waarom deze lasagne met gehaktballen zo’n warme, huiselijke sfeer heeft. De toevoeging van spinazie maakt het geheel lichter.
De Tefal Success-braadslede is mijn geheime wapen voor ovengerechten zoals deze lasagne. Hij is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, waardoor je gerechten gelijkmatig garen en mooi kleuren. Dankzij de anti-aanbaklaag en stevige grepen is hij superpraktisch in gebruik. En schoonmaken? Zo gepiept. Duurzaam, handig en gewoon perfect voor deze speciale lasagne met gehaktballetjes!
Welke wijn bij lasagne met gehaktballetjes?
Kenny serveert zijn lasagne met balletjes met een Châteauneuf-du-Pape, en dat is een topcombinatie: krachtig, kruidig en toch elegant. Vind je dat wat prijzig? Kies dan voor een goede Côtes-du-Rhône – minstens zo lekker bij de hartige smaken van gehakt en spinazie.

Lasagne met spinazie en gehaktballetjes
Ingredienten
Tomatensaus
- 2 eetlepels lijfolie
- 5 sjalotten gesnipperd
- 2 grote tenen knoflook gensipperd
- 2 takjes tijm
- 1 fles Sugo Casa
- 1 blik cherry tomaten
- 1 takje rozemarijn
Gehaktballetjes
- 1 kg half-om-half gehakt
- 100 gram panko
- 15 gram zout
- Versgemalen peper
- 3 eidooiers
Spinazie
- 35 gram boter
- 1 kg verse spinazie
- 1 teentje knoflook grof gehakt
- 1 bakje MonChou zacht & luchtig 200 gram
Rest
- 250 gram pecorino geraspt
- 18 plakjes verse lasagne = 250 gram
- 125 gram mozzarella
- 150 gram Parmaham
- 100 gram gruyère geraspt
Extra nodig
- ovenschaal of braadslede (25 x 35 cm)
Bereiding
- In grote braadpan 2 eetlepels olijfolie verhitten. Bak de sjalotjes en knoflook ca. 5 minuten. Voeg toe: sugocasa-tomatensaus, kerstomaten uit blik, rozemarijn en tijm. Laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen.
- Meng het gehakt met panko, zout, peper en eidooiers. Rol balletjes ter grootte van een bitterbal en doe ze in de tomatensaus. Laat ca. 30 minuten sudderen met de deksel op de pan. (Hou iedereen uit de keuken of alle balletjes zijn verdwenen.)
- Smelt 35 gram boter in een grote pan. Voeg de verse spinazie in gedeelten toe en laat slinken. Roer de knoflook erdoor. Laat de spinazie ca. 3 minuten zachtjes stoven. Doe in een vergiet en laat goed uitlekken. Druk het overtollige vocht eruit. Doe de spinazie terug in de pan en roer de roomkaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet een grote ovenschaal of braadslede (25x35 cm) in met olijfolie. Strooi de pecorino op de bodem en beleg met de helft van de lasagne vellen. Schep er 2/3 deel van de tomatensaus met balletjes op en verdeel de spinazie erover. Dek af met de rest van de lasagne vellen. Verdeel de Parmaham en mozzarella erover. Eindig met de rest van de tomatensaus met gehaktballetjes. Bestrooi met gruyère.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de lasagne ca. 45 minuten. Haal de laatste 10 minuten de folie weg zodat de kaas kan gratineren (verhoog eventueel de oven naar 200 °C).
Het (kook)boek: XIII Antwerpen
Meer leuke adressen nodig? Met het boek XIII Antwerpen ontdek je nog twaalf beste chefs van Antwerpen. Een onmisbare gids voor je volgende bezoek aan de gastronomische stad Antwerpen.
Bestellen kun je hier:
Titel : XIII Antwerpen
Auteur : Femke Vandevelde, Marlies Beckers en Heikki Verdurme
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1463 560
Prijs : € 29,99 (alleen 2e hands!)
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



