Denk je aan lasagne, dan denk je aan de traditionele versie met gehakt; de zogenaamde lasagne bolognese. Dat doen we vandaag ook, maar net even anders. We houden het namelijk vegetarisch en maken een bolognesesaus met vegetarisch gehakt. Dat is nog niet alles… De friszure topping van avocado en basilicum is hier de kers op de taart. Eigenlijk een soort guacamole die zorgt voor verrassing en heel veel extra smaak. Het proberen meer dan waard!
Dit recept komt uit het kookboek Ovenschotelbijbel van Janneke Philippi. Een boek met meer dan 230 recepten voor hartverwarmende ovenschotels.
Welke wijn bij lasagne bolognese met frisse avocadotopping?
Het is een lekker smeuïge lasagne bolognese met veel tomaten in de saus. De topping zorgt voor extra smaak waarin de limoen duidelijk naar voren komt. Vanwege het friszure van de tomaten en de limoen adviseer ik hier een witte wijn zoals de Verdejo of een Sauvignon Blanc. Maar ook een Italiaanse rode wijn heeft meestal ook voldoende frisse zuren om deze smaak aan te kunnen. Denk dan aan een Chianti of een Dolcetto.
Bijzondere manier van lasagne bolognese maken
Janneke maakt dit recept voor lasagne bolognese op een aparte manier klaar. Normaal gesproken maak je lagen van blaadjes pasta afgewisseld met saus. Zij schept een flinke lepel gehaktsaus op de helft van een lasagneblad en vouwt hem dubbel. Vervolgens leg je dit in de ovenschaal. Dit is een eye-opener, het gaat eigenlijk heel erg makkelijk!
Onlangs ontdekte ik nog een aparte manier van verse lasagnebladen gebruiken. In plaats van dubbel vouwen kun je ze ook in stukjes knippen. Dan maak je een zogenaamde lasagnette. Bekijk het recept van mijn collega Flying Foodie. Zij maakt lasagne in een pan. Super Easy!
Mijn Tefal Success braadslede is onmisbaar voor de perfecte bak- en braadrecepten. Hij geleidt warmte uitstekend, en dankzij de veilige anti-aanbaklaag bakt niets aan. Het schoonmaken is zo gepiept, en met de handgrepen verplaats ik hem moeiteloos. Een ware held in mijn keuken, zeker voor zo’n lasagne bolognese als dit!
Lasagne bolognese met frisse avocadotopping
Ingredienten
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram vegetarisch gehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 4 rode uien in lamellen
- 1200 ml passata gezeefde tomaten
- zout versgemalen peper
- 250 gram verse lasagne bladen
- 2 bollen buffel mozzarella à 125 gram
Topping
- 2 avocado’s
- 2 limoenen
- 15 gram basilicum fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
Extra nodig
- ovenschaal 20x30cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verhit in een ruime koekenpan 2 eetlepels lijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het vlees in ca. 4 minuten rul en bruin. Hak de knoflook fijn en bak 2 minuten mee.
- Halveer de uien en snijd elke helft in kwarten. Haal de lamellen los. Schep de ui door het gehakt en bak ca. 5 minuten mee.
- Schenk er 400 ml passata bij en breng tegen de kook. Breng op smaak met zout en peper.
- Schenk in de ovenschaal 400 ml passata. Schep op de helft van een lasagneblad een flinke lepel gehaktsaus. Klap het blad dubbel en leg in de ovenschaal. Herhaal dit met de resta van de lasagnebladen en de gehaktsaus.
- Schenk de rest van de passata over de lasagne. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de saus. Bestrooi met zout en peper.
- Bak de lasagne ca. 25 minuten in de oven goudbruin en gaar.
- Maak intussen de topping. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Boen de limoenen schoon. Rasp de groene schil eraf en pers de vruchten uit. Hak de basilicum fijn (houd een paar blaadjes apart voor garnering). Meng de avocado met de limoenrasp, limoensap, olijfolie en de basilicum. Breng op smaak met zout en peper.
- Haal de lasagne uit de oven. Laat ca. 5 minuten rusten. Verdeel er de gemarineerde avocado over en bestrooi met blaadjes basilicum.
Meer vega lasagne alla bolognese:
Probeer eens deze geweldige vega lasagne gemaakt van paddenstoelen naar een recept van Ottolenghi.
Het kookboek Ovenschotelbijbel
Duimendik kookboek met meer dan 230 hartverwarmende ovenschotels. Van klassiekers als moussaka, cannelloni en gratin dauphinoise tot Hollandse preischotel met gehakt of witlofschotel met gerookte zalm. Aangevuld met een aantal zoete desserts als kersen-kokos clafoutis en crème bruleé.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Ovenschotelbijbel
Auteur : Janneke Philippi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 887 081 3
Prijs : € 34,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen