Voor het weekend

Konijn in cranberry-saus

Wild en konijn komen meestal op tafel tijdens de kerstdagen. Maar dat is helemaal niet nodig. Ook nu smaakt het heerlijk. Maak dit weekend eens dit stoofgerecht met konijn. Het is gemakkelijk te maken en rijk van smaak. Je braadt het konijn aan, en verder doet de oven het werk. Je kunt het vlees van tevoren van de botten halen, en terugdoen in de saus. Dat is lekker makkelijk aan tafel.

Konijn met cranberry-saus
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 50 minuten
Trakteer jezelf op een smaakvol avontuur met konijn in cranberry-saus. Een gerecht waarin het malse vlees van het konijn samensmelt met de zoet-zure noten van cranberry's, ideaal voor een bijzondere culinaire ervaring tijdens feestelijke gelegenheden.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram cranberries
  • 500 ml volle rode wijn
  • 4 konijnenbouten à 350 gram op kamertemperatuur
  • Zout versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 2 wortels in stukjes
  • 35 gram tomatenpuree
  • 250 ml rundvleesbouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Week de cranberries een half uur in de rode wijn.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi de konijn met zout, peper en bloem. Verwarm de helft van de olijfolie in een grote wijde braadpan (geschikt voor de oven). Bak de konijn rondom lichtbruin. Schep uit de pan.
  • Voeg nog wat olijfolie toe aan de braadpan. Bak ui, bleekselderij en wortel ca. 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee. Voeg de bouillon, wijn (met de cranberries) en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook. Doe de konijn terug in de pan en zet in de oven. Stoof de konijn in ca. 1 ½ uur gaar. (Haal de konijn uit de saus, laat een beetje afkoelen, en haal al het vlees van de botten. Doe het vlees terug in de saus.) Garneer met de peterselie. Serveer met aardappelpuree en sperziebonen.

Welke wijn drink je bij konijn in cranberry-saus?

Tam konijn heeft geen echte wildsmaak. De saus smaakt friszuur door de cranberries, maar wel lekker gekruid. Drink er een niet al te zware rode wijn bij met voldoende zuren. Wat denk je van een pinot noir uit de Languedoc? Of een gamay noir uit Nieuw Zeeland.

 

Hoe vaak staat er konijn bij jou op tafel? Laat het weten hieronder bij reacties. Ben benieuwd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept