Heb je een komkommer over en wil je er iets verrassends mee maken? Probeer deze Italiaanse komkommersoep! Dankzij de tomatenpuree en de romige afwerking met eidooier en crème fraîche (of mascarpone voor een extra Italiaanse touch) krijgt de soep een subtiele mediterrane smaak.
Deze soep is vegetarisch, slank en glutenvrij en kan zowel warm als koud worden geserveerd: perfect als lichte lunch of zomers voorgerecht. Een heerlijk recept dat ik nog ken uit mijn tijd als culinair redacteur bij het culinaire tijdschrift TIP. En jaren later is dit nog steeds een favoriet!
Waarom dit recept werkt
- Fris én romig: geraspte komkommer en prei zorgen voor een lichte basis, crème fraîche of mascarpone voor zachtheid.
- Veelzijdig: warm in de winter, koud in de zomer (variant op tomaten gazpacho).
- Gezond en licht: slechts 86 kcal per portie en koolhydraatarm.
Welke wijn bij Italiaanse komkommersoep?
Deze Italiaanse soep smaakt nauwelijks naar komkommer. Wel gevuld met prei en komkommerrasp, en wat lichtroze door de tomatenpuree. Door de milde en frisse smaak is wijn niet altijd een logische combinatie. Toch kan een lichte, knisperende wijn zoals een droge Prosecco of een Sauvignon Blanc met citrusaroma’s verrassend goed werken. Voor een alcoholvrij alternatief: bruisend water met citroen of munt.

Komkommersoep die iedereen lekker vindt
Ingredienten
- 1 komkommer
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- 1 kleine prei 150 gram, in ringetjes
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 bouillontabletten
- ½ theelepel tijm
- 1 eidooier
- ½ bekertje crème fraîche à 125 gram
- zout peper
- tabasco
Extra nodig
- kaasschaaf, grove rasp
Bereiding
- Schaaf met een kaasschaaf 12 dunne plakjes van de komkommer. Schil de rest van de komkommer en rasp hem boven een kom fijn.
- Smelt de boter in een pan. Bak de ui en preiringetjes zachtjes aan. Voeg toe: geraspte komkommer, tomatenpuree, bouillontabletten, tijm en 800 ml water. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes koken.
- Roer in een kom de eidooier los met de crème fraîche. Voeg ca. 4 eetlepels hete soep toe en roer erdoor. Meng het dooiermengsel door de rest van de soep in de pan. Breng op smaak met zout, peper en enkele druppels tabasco. Verdeel over 4 kommen. Garneer met de plakjes komkommer.
Serveer- en variatietips
- Koud serveren: Laat de soep volledig afkoelen en zet hem 1-2 uur in de koelkast voor een verfrissende koude komkommersoep: ideaal op warme dagen.
- Italiaanse twist: Garneer met basilicum, een scheutje extra vergine olijfolie of schilfers Parmezaan voor een mediterraan gevoel.
- Extra fris: Voeg een beetje citroenrasp of munt toe aan het einde voor een zomers aroma.
- Vegan variant: Laat de eidooier en crème fraîche weg en gebruik plantaardige kookroom.
FAQ over komkommersoep
- Kan ik komkommersoep van tevoren maken?
Ja, deze soep is ideaal om voor te bereiden. Maak hem een dag eerder en bewaar hem goed afgesloten in de koelkast. Warm serveren? Verwarm hem zachtjes en laat niet koken. Koud serveren? Serveer direct uit de koelkast. - Hoe lang kun je komkommersoep bewaren?
In de koelkast blijft de soep 2 tot 3 dagen goed. Voor langere houdbaarheid kun je hem ook invriezen, al verandert de structuur van komkommer dan iets (iets wateriger bij ontdooien). - Kan ik deze soep invriezen?
Ja, dat kan. Laat de soep volledig afkoelen, giet in porties in diepvriesbakjes en vries tot 3 maanden in. Laat langzaam ontdooien in de koelkast en warm rustig op. - Is deze soep ook lekker als koude gazpacho?
Absoluut! Deze soep smaakt gekoeld heerlijk fris. Laat hem volledig afkoelen, zet in de koelkast en serveer ijskoud. Perfect voor een zomerse dag. - Kan ik crème fraîche vervangen door mascarpone?
Ja, dat kan! Mascarpone maakt de soep nog romiger en geeft hem een subtiele Italiaanse twist.
Andere gezonde soepsuggesties voor de zomer
Ben je dol op lichte en frisse soepen? Probeer dan ook eens andere zomerfavorieten. Wat dacht je van een slasoep met zalm: romig, fris en ideaal als voorgerecht voor een etentje? Of een zomerse minestrone, bomvol seizoensgroenten en lekker licht door de heldere bouillon. En natuurlijk mag een klassieker niet ontbreken: gazpacho, de koude Spaanse tomatensoep die perfect is op warme dagen. Stuk voor stuk makkelijke recepten die barsten van de smaak en groente!
Pin deze gezonde soep
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



