Kinderlijk eenvoudig, waanzinnig lekker én een lust voor het oog; dat is deze koffie mousse met zachte espresso smaak en knapperige cantuccini-koekjes. Het doet denken aan een tiramisu, maar dan veel minder ‘zwaar’. Serveer in elegante glaasjes of coupes en je gasten wanen zich zo in Italë. ‘La Vita è bella’!
Deze koffie mousse komt uit het betoverende kookboek La vita è dolce van Letitia Clark. Eerder deelde ik al haar onweerstaanbare koffie panna cotta met karamel. In de inleiding bij dit recept vertelt de schrijfster dat deze mousse is geïnspireerd op een klassieker uit Italian Food van de legendarische Elizabeth David. Letitia: ‘De combinatie ricotta en koffie is een van mijn favorieten – het bittere, gebrande randje van de koffie combineert fantastisch met de zoete ricotta.’
Welke wijn bij koffie mousse met ricotta?
Deze koffie mousse heeft een subtiele koffiesmaak, is romig zacht en niet overdreven zoet. De cantuccini geven een fijne bite. Een bijpassende wijn moet dus eveneens elegant en niet te zoet zijn. Ga voor een glas Marsala of kies voor een klassieke Vin Santo – een gouden duo met deze Italiaanse verleiding!

Italiaanse koffie mousse met ricotta
Ingredienten
- 150 ml slagroom
- 250 gram ricotta
- 3 eetlepels poedersuiker 35 gram
- 2 eetlepels sterke espressokoffie
- ½ eetlepel Amaretto of marsala
- 8 Cantuccini of andere koekjes, in stukjes
Garnering
- Handvol geroosterde hazelnoten grof gehakt
- 10 gram pure chocolade gehakt
Extra nodig
- 4 glazen coupes (inh. 150 ml)
Bereiding
- Klop de slagroom in een kom tot zachte pieken. Zet opzij.
- Klop de ricotta en poedersuiker in een aparte kom glad en romig. Voeg de koffie en de Amaretto toe. Klop door tot alles is opgenomen. Spatel vervolgens de slagroom erdoor.
- Vul de glaasjes met afwisselende laagjes van ricotta-koffieroom en de stukjes cantuccini-koekjes. Zet de glaasjes ca. 2 uur in de koelkast om te laten opstijven. (Dek de glaasjes af met plasticfolie)
- Bestrooi de koffie mousse met stukjes chocolade en de geroosterde hazelnoten.
Het kookboek: La vita è dolce
Sfeervol kookboek met zoete lekkernijen uit Italië. Geschreven door een Engelse zoetekauw die op Sardinië woont. Van koekjes en cakejes tot desserts en taarten. Denk aan klassieke tiramisu, koffie mousse of cannoli tot een omgekeerde yoghurttaart met Campari of een citroensorbetto. Maar je vindt ook een traditioneel Engels recept in dit boek als Lemon Posset.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : La vita è dolce
Auteur : Letitia Clark
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1690 8
Prijs : € 29,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!