Voor het weekend

Kippendijfilet met feta en harissayoghurt

‘Alles wat Diana kookt, wil ik eten’, zegt Ottolenghi. Daar zijn we het helemaal mee eens! Deze kip uit de oven is daar een goed voorbeeld van, vinden wij. Culinair journaliste Diana Henry van The Sunday Telegraph verzamelde haar snelle ovenschotels in haar kookboek ‘Uit de oven’ en kippendijfilet is haar favoriete ingrediënt. Ook dit gerecht staat in een handomdraai op tafel. Maken dus als je het makkelijk wilt hebben dit weekend! 

Welke wijn bij kippendijfilet met feta uit de oven?

Heerlijk kipgerecht met gare knoflook, zoete ui, zoutige feta en zachte dillesmaak. Harissayoghurt maakt het smeuïg. Griekse yoghurt en dille vragen echt om een kruidige, maar frisse witte wijn. Goede keus is hier bijvoorbeeld een Italiaanse Vermentino, maar ook een witte Bordeaux of witte Bergerac combineren uitstekend vanwege de frisheid van de sauvignon blanc en het ronde van de sémillon. Andere optie is de frisse Gavi di Gavi (van de cortesedruif) uit Piemonte. Die harmonieert bij alles waar citroen in zit!

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 500 gram kleine vastkokende aardappels, schoongeboend en in kwarten
  • 2 rode uien, gehalveerd en in parten
  • 1 bol knoflook, teentjes losgehaald maar niet gepeld
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 8 kippendijen met bot of kippendijfilets
  • fijn geraspte schil van 1 biologische citroen, plus sap van ½ citroen
  • 75 gram feta, verkruimeld
  • 5 gram dille, grof gehakt
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel harissa

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de aardappels, uien, knoflook, 2 eetlepels van de olijfolie, zout en peper in een braadslede, brede ondiepe braadpan of ovenvaste hapjespan van 30 cm doorsnee. Schep alles met je handen om. Leg de kippendijen er met het vel omhoog op. Bestrijk de kippendijen met de resterende olie en bestrooi ze met zout en peper.

Stap 2

Braad de kip 40-45 minuten tot hij goudbruin en gaar is en de aardappels zacht zijn als je er een scherp mes in steekt. Besprenkel met citroensap en strooi de citroenrasp, feta en dille erover. Roer de yoghurt en harissa door elkaar. Serveer de kip met harissayoghurt. Lekker met platbrood of Turks brood en geroosterde bloemkool.

 

Het kookboek

Aantrekkelijk kookboek met ovenheerlijke gerechten van Diana Henry.  Veel simpel te maken maaltijden waarbij de oven het werk doet. Van doordeweekse simpele gerechten tot makkelijke dingen voor het weekend.  Veel recepten met groenten en kippendijenfilets.

Bestellen kun je hier:

cover Uit de oven van Diana HenryTitel : Uit de oven
Auteur : Diana Henry
Fotografie: Laura Edwards
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 425 7
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

4 reacties op “Kippendijfilet met feta en harissayoghurt”

  1. Wat doe je met de knoflook tenen als het gerecht uit de oven komt? Eet je die gewoon of verwijder je ze omdat ze hun werk gedaan hebben?

    • Het kan eigenlijk allebei. Je kunt ze aan de kant leggen, maar je kunt de min of meer ‘gekonfijte’ knoflook ook toevoegen aan het gerecht op je bord.
      Het is maar net hoe dol je bent op knoflook. Allebei lekker.

      Succes met het maken van het gerecht.
      Eet smakelijk!

  2. Echt heerlijk. Lekker zomers fris gerecht. Ik heb er nog doperwtjes aan toe gevoegd. De aardappelen waren nog wel hard. Dus de volgende keer ga ze eerst even kort koken.

    • Hi Corina,
      Echt goed om te horen dat je net zo enthousiast bent als ik. Wel jammer dat de aardappeltjes ietsje te hard waren bij jou. Toch is voorkoken niet nodig hoor. Je moet zorgen dat de aardappel-stukjes dan gewoon iets kleiner zijn, ca. 5 x 2 cm. Dan moet het goedkomen. Groet, Jolande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *