Op zoek naar een pittige curry boordevol smaak? Dan is deze Kip Karahi een absolute aanrader. Dit klassieke gerecht uit Noord-India en Pakistan is rijk, kruidig en lichtzuur dankzij tomaten en yoghurt. Maar let op: verwacht wel vuurwerk op je bord! De verse groene chilipepers zorgen voor pit. Tip: halveer eventueel het aantal pepers als je minder scherp wilt eten. Of snijd ze pas op je bord open en verwijder de zaadjes voor een mildere smaakervaring.
Wat is een karahi-curry?
Een karahi-curry is een traditionele stoofpot die gemaakt wordt in de zogenaamde karahipan. Dit is een diepe pan die lijkt op een wok. Op straatmarkten in India en Pakistan wordt de kip in die pan eerst gefrituurd in olie, vervolgens wordt die olie gebruikt om de saus te maken. Maar eerst frituren is niet echt nodig. Thuis houd je het simpel met 125 ml olie: genoeg voor die typische, glanzende karahismaak.
Zelf aan de slag
Voor dit kip karahi recept heb je geen speciale pan nodig. Een grote wok of hapjespan werkt prima. Gebruik bij voorkeur kip aan het bot voor extra smaak, maar ook met kipfilet of dijfilet lukt het goed. Je kunt verse tomaten gebruiken of, voor gemak, een blik tomatenblokjes. Laat de saus lekker inkoken en serveer met warme naan of chapati.
Welke wijn bij Kip Karahi?
Kip Karahi is vol en pittig, met zuren van tomaat en yoghurt. Dat vraagt om een frisse, fruitige wijn met genoeg body. Denk aan een licht gekoelde Pinot Noir of een kruidige Grenache uit de Zuid-Rhône. Liever wit? Kies dan voor een Aromatische Riesling (droog) of een Verdejo. Deze wijnen houden zich goed staande naast de hitte én ondersteunen de gelaagde smaken in de saus.

Kip Karahi met groene chilipepers
Ingredienten
- 125 ml koolzaadolie
- 8 groene jalapeño chilipepers
- 10 teentjes knoflook geschild en lichtgekneusd
- 1 kg kippendijen met bot 700 gram zonder bot, in 3 stukken
- 7 kleine tomaten gehalveerd
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelpel korianderpoeder
- 1 theelepel Kashmiri-chilipoeder
- 2 eetlepels knoflook-gemberpasta
- 170 gram Griekse yoghurt losgeroerd
- zout naar smaak
Garnering
- 4 eetlepels fijngehakte koriander
- 5 cm gemberwortel geschild en in julienne
Bereiding
- Verhit de koolzaadolie in een karahipan of wok op hoog vuur. Voeg de chilipepers toe en bak een paar minuten, tot de schil donkere plekken krijgt en er blaasjes verschijnen. Voeg de knoflook toe en bak goudbruin. Schep de chilipepers en knoflook met een schuimspaan op een bord en zet apart.
- Voeg de kip toe aan de hete olie en bak al roerend 8 minuten, tot de kip wit van kleur en net gaar is.
- Voeg de tomaten toe en duw ze in de olie. Plaats een deksel op de pan en laat 7 minuten op laag vuur pruttelen.
- Haal het deksel van de pan; je zult zien dat het vel van de tomaten begint los te laten. Verwijder de velletjes met je handen of een tang, wat veel makkelijker is. Als je een tang gebruikt, knijp dan even in de tomaten zodat ze sneller uit elkaar vallen. Als het vel er niet makkelijk af gaat, laat de tomaten dan nog even pruttelen. Duw de tomaten naar beneden met de achterkant van een lepel.
- Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, Kashmiri-chilipoeder en de knoflook-gemberpasta toe. Roer 150 ml water erdoor en breng, regelmatig en flink roerend, op hoog vuur aan de kook. Als de saus tegen de wand van de karahipan begint te karamelliseren, schraap dit dan terug in de pan voor extra smaak. Laat 5 tot 7 minuten met een deksel op de pan op laag vuur zachtjes koken en roer af en toe door.
- Haal het deksel van de pan en roer de yoghurt erdoor. Zet het vuur hoog en blijf flink roeren zodat de saus indikt. Voeg de gebakken chilipepers en knoflook toe en laat al roerend verder pruttelen tot je tevreden bent met de consistentie van de saus. Breng op smaak met zout, garneer eventueel met de koriander en de gember en serveer.
- Lekker met rijst, naan-brood en groene salade.
Het kookboek The Curry Guy Kip
In vijf jaar tijd heeft de Britse Dan Toobs, alias The Curry Guy, zichzelf op de kaart gezet. Inmiddels zijn er maar liefst 9 titels van zijn hand met de lekkerste recepten uit India en Zuidoost-Azië. In dit kookboek staat kip centraal. Van snacks als kip samosa uit Punjab tot Kip korma en kip Vindaloo uit Goa. Aangevuld met basisrecepten en bijgerechten als Thaise komkommersalade en Raita.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : The Curry Guy Kip
Auteur : Dan Toombs
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 327 5
Prijs : € 24,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!