Meatless Monday

Kersen-amandelcake van de bakplaat

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Zelf iets bakken klinkt misschien moeilijk. Maar deze amandelcake met gekonfijte kersen is easy-peasy simpel om te maken. Kwestie van mengen van de ingrediënten, alles in je bakvorm schenken en de oven het werk laten doen. Naar de bakker gaan, kost echt meer tijd.

Het recept is afkomstig uit het kookboekje De zoete bakplaat van onze bakplaat-koningin Rukmini Iyer. Haar mantra luidt ‘minimale moeite en maximaal resultaat’, en dat komt hier helemaal tot uitdrukking.

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

In het intro vertelt Rukmini: ‘Ik kan niet langs een bakker die deze amandelcake verkoopt lopen zonder een stuk mee te nemen – vooral erg welkom na of tijdens het uitlaten van mijn hond. Voor mij is dit de perfecte taart voor elk moment van de dag. Gebruik goed rode kersen voor een mooi retro-effect.’

Amandelcake met kersen uit het kookboek De zoete bakplaat van Rukmini Iyer
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Snel te maken amandelcake. De rode gekonfijte kersen in de vulling zorgen voor een kerst-sfeer.
Aantal 8 stukken

Ingredienten
 

  • 170 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 170 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram gekonfijte kersen gehalveerd
  • 55 gram amandelschaafsel

Extra nodig

  • mixer, bakvorm 20 x 26 cm, bakpapier, taartrooster

Bereiding
 

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop de boter en suiker met een mixer in ca. 10 minuten tot een glad geheel. Klop een voor een de eieren erdoor.
  • Spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel, de amandelmeel en het bakpoeder erdoor, maar meng niet te lang. Schep het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 20 x 26 centimeter.
  • Strooi de gekonfijte kersen en het amandelschaafsel erover en bak de taart 30-35 minuten tot de bovenkant stevig aanvoelt en een spies er schoon uit komt.
  • Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen, til hem er dan voorzichtig uit en laat kort op een taartrooster afkoelen voor je hem warm of op kamertemperatuur opdient.
  • Restjes kun je 2-3 dagen in een trommel op een koele plek bewaren.

 

Het kookboek: De zoete bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Al haar voorgaande kookboeken zijn enorme successen. In de zoete bakplaat staan 75 verleidelijke recepten, zoals deze amandelcake en de arretjescake, die je eenvoudig en snel op tafel hebt staan.

Bestellen kun je hier:

cover zoete bakplaatTitel : De zoete bakplaat (alleen tweedehands)
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1687 8
Prijs : € 21,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!