Voor het weekend

Kerriesoep met dadel in spek: verleidelijk lekker

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Kerriesoep; dat klinkt een tikkeltje ouderwets, toch? Het roept herinneringen op aan de jaren ’80, toen curry net zijn intrede deed in de Nederlandse keukens. Maar laat je niet misleiden: deze versie is allesbehalve ouderwets. Sterker nog, het is een verfijnde en moderne twist op een klassieker.

Ooit, jaren geleden, proefde ik in een restaurant een fluweelzachte kerriesoep als amuse. Die was zó onwijs lekker dat hij zich vastzette in mijn geheugen. Ik bleef maar proberen dat soepje na te maken, keer op keer. Maar telkens miste er iets. Tot nu! Want eindelijk heb ik een recept dat in de buurt komt — nee, zelfs béter is dan het origineel.

Geheim ingrediënt

Deze romige kerriesoep heeft als basis verse bloemkool. De bloemkool zorgt voor een zachte, bijna zijdezachte textuur, terwijl de kerrie zorgt voor een warme, kruidige kick. Maar het verrassende element? Dat zijn de Medjoul dadels in spek. Die geven een zoet-zout accent dat prachtig contrasteert met de soep. Echt een feestje in je mond.

Soep in een chique koffiekopje

Serveer deze verse kerriesoep als stijlvol voorgerecht bij een etentje, of als amuse in een klein koffiekopje voor een elegante touch. Een gewoon soepkommetje doet hier simpelweg geen recht aan. Mijn oog viel op deze prachtige exemplaren in een Antiek & Brocante winkeltje in Gouda – uniek, karaktervol en een lust voor het oog. Zo til je je presentatie moeiteloos naar een hoger niveau. Perfect voor een diner in het weekend, wanneer je nét dat beetje extra wilt, zonder uren in de keuken te staan.

 

Kerriesoep met dadel in spek

Kerriesoep met dadel in spek

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 35 minuten
Totaal: 45 minuten
Heerlijke romige kerriesoep op basis van bloemkool. De gebakken dadels in spek zorgen voor een verrassend effect.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 kleine bloemkool 250 gram, in roosjes
  • 25 gram boter
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 800 milliliter kippenbouillon
  • 100 ml slagroom

Dadelspiesje

  • 6 Medjoul dadels zonder pit
  • 6 plakjes pannenkoekspek of katenspek

Extra nodig

  • keukenmachine, houten spiesjes, 6 mooie koffiekopjes of soepkommen

Bereiding
 

  • Snipper de ui. Verwijder de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes. Verhit de boter in een grote pan. Bak hierin de ui, knoflook en kerriepoeder in ca. 1 minuut kort aan.
  • Voeg de bloemkool en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep ca. 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Verwijder intussen de pit uit de dadels. Wikkel de dadels in de plakjes spek.
  • Laat de soep ca. 5 minuten iets afkoelen. Pureer de soep in een blender of keukenmachine. Terugdoen in de pan en voeg de slagroom toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een droge koekenpan en bak de dadels om en om tot ze lichtbruin zijn. Steek elke dadel aan een houten stokje.
  • Schep de soep in 6 soepkommetjes (of mooie kopjes). Leg op de rand de spiesjes met dadels.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!