Makkelijke kerst

Kalkoen rollade uit de oven met noten en cranberry’s

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Wie wil er niet een makkelijk recept voor de Kerst? En dan natuurlijk eentje die ook nog eens heerlijk smaakt. Met deze kalkoen rollade uit de oven sla je twee vliegen in één klap. Je vult hem helemaal zelf, en de oven doet de rest van het werk. Slim bezig!

Dit recept komt uit het kookboekje Makkelijke Kerst. We hebben deze rollade uit de oven wel een klein beetje aangepast, zodat de beschrijving duidelijker werd en er een heerlijke jusachtige saus ontstaat.

Rolladetouw kopen

Voor het binden van een rollade heb je rolladetouw nodig. Dit kun je vinden in de supermarkt. Kijk anders bij winkels zoals Blokker, HEMA, Xenos of een kookspeciaalzaak. Je kunt ook kiezen voor gekleurd rolladetouw; dit is niet alleen handig, maar ook leuk om cadeautjes mee in te pakken.

Muziek: Luister intussen naar mijn I LOVE FOOD & WINE – playlist op Spotify.

 

 

Welke wijn bij kalkoen rollade met notenvulling en cranberry’s?

Rollade uit de oven: wat is het resultaat? Je proeft mals kalkoenvlees met een lekkere vulling van spinazie, het zoete van cranberry’s en frisse bittertje van sinaasappel. De noten geven de vulling een lekkere bite.

Heb je zin in witte wijn, kies dan bijvoorbeeld voor een Pinot Gris uit de Elzas of een sappige Viognier. Liever rood, dan raad ik een Pinot Noir aan uit Californië of Oregon aan, dat sluit lekker aan op het friszure van de cranberry’s. Ook een Beaujolais Cru is een goede combinatie.

Kalkoen rollade met notenvulling uit het kookboek makkelijke kerst

Kalkoen rollade met notenvulling en cranberry’s

Bereiding: 1 uur 35 minuten
Totaal: 1 uur 35 minuten
Homemade rollade van kalkoenvlees. Je vult hem met spinazie, cranberry’s en macadamia-noten. Sinaasappelschil maakt het complexer van smaak.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

Vulling

  • 125 gram gehakte diepvriesspinazie ontdooid
  • 70 gram verse broodkruimels
  • 45 gram gedroogde cranberry’s grof gehakt
  • 45 gram macadamianoten grof gehakt
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • fijngeraspte schil van een biologische sinaasappel
  • zout versgemalen peper

Kalkoenrollade

  • 1 kg kalkoenfilet
  • 25 gram boter
  • 6 takjes verse tijm
  • 250 ml gevogeltefond
  • 3 eetlepels cognac

Extra nodig

  • rolladetouw, vleesthermometer

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Begin met de vulling. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de spinazie en leg hem in een middelgrote kom. Roer de broodkruimels, cranberry’s, macadamianoten, tijm en sinaasappelschil erdoor. Voeg zout en peper toe.
  • Leg de kalkoen op een groot stuk bakpapier. Snijd de filet in de lengte in tweeën, maar snijd niet helemaal door. Vouw de twee kanten open en leg ze plat op het bakpapier. Schep de vulling op één kant van de kalkoen. Rol de filet met behulp van het bakpapier over de vulling en zet de rollade vast met keukentouw. Bestrooi met zout en peper.
  • Smelt de boter en bestrijk de rollade ermee. Leg de rollade in een braadslee en rooster 50 minuten. Bestrijk de bovenkant van de rollade met wat van de braadsappen en leg de takjes tijm erop. Rooster de rollade nog 20 minuten of tot hij iets bruin is. (Gebruik een vlees-thermometer om de gaarheid te bepalen, zie tips hieronder).
  • Leg hem op een snijplank en dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 10 minuten staan.
  • Verhit intussen het braadvet in de braadslee met de fond en cognac op hoog vuur. Kook tot de vloeistof tot de helft is ingekookt. Serveer de plakken met de saus.

TIPS  voor perfect resultaat

  • Voor het kalkoenvlees kun je het beste naar een poelier gaan. Vertel hoe je de kalkoen wilt gaan bereiden. Zij hebben vaak goede ideeën hierover.
  • Om de rollade uit de oven minder droog te laten worden, kun je eventueel rondom extra ontbijtspek (of pancetta) rollen. Dit vet beschermt de kalkoen tegen uitdroging.
  • Je kunt de rollade gerust al in de ochtend vullen en klaarzetten in de koeling.
  • Werk met een vlees-thermometer, en houd dan een kerntemperatuur van 65 graden aan. Let op dat je het dikste deel van de rollade pakt, maar niet zozeer de vulling. Doordat hij nog 10 minuten moet rusten, kan de rollade nog verder doorgaren tot 72 graden. Blijf dus opletten, want de oventijd blijft natuurlijk afhankelijk van de dikte van de rollade, als je een wat langere filet hebt is hij dunner en heb je misschien minder tijd nodig.

 

Het kookboek Makkelijke kerst

Handzaam klein kookboekje uit de serie Keukenhelden met 33 recepten die de kerstdagen makkelijker maken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover makkelijke kerst Titel : Makkelijke kerst
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 4393 6545
Prijs : € 10,-

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!