Hou je van flensjes en pannenkoeken? Zo ja, dan is deze Oostenrijkse klassieker Kaiserschmarrn echt iets voor jou. Dit is namelijk dé topper onder de pannenkoeken. Hét is een soort dikke pannenkoek met extra veel smaak, die in stukjes wordt opgediend. Wel iets meer werk, maar dan heb je ook wat.
Dit gerecht betekent vrij vertaald ‘Verdriet van de Keizer’. Over het ontstaan van Kaiserschmarrn doen verschillende verhalen de ronde. Zeker is dat ‘Kaiser’ slaat op keizer Franz Joseph I, de man van keizerin Elisabeth (Sissi). Hij proefde dit ‘mislukte’ pannenkoekengerecht en vond het zo lekker dat het de naam ‘Kaiserschmarren’ kreeg.
Culinaire roadtrip door Natuurlijk Oostenrijk
Dit Kaiserschmarrn-recept komt uit het kookboek Natuurlijk Oostenrijk. Een groot dynamisch vertelboek van culinair journalist Laura de Grave. Op haar elektrische motor racete zij door Alpenland om de culinaire gewoonten ter plaatse te ontdekken. In vijf weken tijd interviewde ze meer dan vijftig boeren, producenten en chefs in alle negen deelstaten. ‘Een schatkist’, zoals ze zelf zegt.
Recept van culinaire berghut in Tirol
‘Goede Kaiserschmarrn begint bij een goed deeg’, legt de chef van berghut Wedelhütte uit. ‘Dat moet je licht en fluffy maken met opgeklopt eiwit.’ Hij voegt sinaasappelsap en rum toe voor wat extra schwung.
Welke wijn bij Kaiserschmarren?
Bij deze Weense pannenkoek is een Oostenrijkse eiswein een goede keus. Eiswein wordt gemaakt van bevroren druiven en is mierzoet van smaak. afkomstig uit Oostenrijk, Duitsland en de wijngebieden in Canada. Zoete desserts passen hier goed bij. Het frisse accent in de zoete wijn komt door de zuren. Met wat extra citroenschil in het beslag van de Kaiserschmarren walst de wijn er helemaal prima omheen.
Kaiserschmarrn van de Wedelhütte
Ingredienten
- 2 middelgrote eieren
- 250 ml volle melk
- 125 gram tarwebloem
- 5 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel vanillesuiker
- mespunt zout
- 3 eetlepels rijstolie
- 40 gram ongezouten roomboter
- 35 ml rum
- 35 ml sinaasappelsap
- Poedersuiker
- 100 ml appelcompote
Extra nodig
- handmixer, ovenvaste koekenpan ø 30 cm met deksel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op grillstand 200 °C. Splits de eieren.
- Klop de eiwitten stijf met de handmixer in een vetvrije kom met een snufje zout.
- Roer de eidooiers, melk, bloem, 1 eetlepel suiker en de vanillesuiker met de handmixer tot een glad beslag. Meng de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
- Verhit de olie in de grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en dek af met een deksel. Bak ca. 4 minuten op middelhoog vuur.
- Haal het deksel van de pan en zet de pan ca. 5 minuten bovenin de oven tot de bovenkant goudbruin en compact genoeg is om te worden omgedraaid. Haal de pan uit de oven.
- Draai de Kaiserschmarrn om met een spatel (het is niet erg als hij breekt). Snijd de pannenkoek met de spatel in grove stukken in de pan. Zet de pan weer op middelhoog vuur. Snijde boter in 8 klontjes van 5 gram en voeg toe. Blijf roeren voor 2 minuten. Bestrooi met 5 eetlepels suiker en karamelliseer nog 3 minuten.
- Meng intussen de rum met de sinaasappelsap. Voeg toe aan de Kaiserschmarrn. Bak al roerende nog ca. 1 minuut. Verdeel over 4 borden. Bestrooi met poedersuiker. Lekker met appelcompote.
Het kookboek: Natuurlijk Oostenrijk
Prachtig kookboek over de keuken van Oostenrijk. Naast berghutklassiekers als Käsespätzle en Kaiserschmarrn ontdekte Laura op haar motor de culinaire rijkdom van Oostenrijk. Ze maakte een echte culinaire roadtrip en waar het interessant en lekker was legde ze haar oor te luister. Al haar ervaringen legde ze vast in dit originele kookboek.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Natuurlijk Oostenrijk
Auteur : Laura de Grave
Fotograaf: Hans de Kort
Uitgever : Uitgeverij Brandt
ISBN : 978 94 9309 5793
Prijs : € 30,-
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen