Heb je een allergie voor gluten, dan eet je waarschijnlijk geen gewone muffins. Je moet ze dan zelf bakken. Dat gaat geweldig goed met de glutenvrije meelmix (wel zelf samenstellen!) van Janneke Vreugenhil. Voeg geraspte courgette en kaas toe en je hebt ineens geweldig lekkere kaasmuffins. Een supergoed alternatief als broodvervanger voor lunch of ontbijt.
Het recept staat in de duimendikke Glutenvrije bijbel geschreven door Janneke Vreugdenhil, vooral bekend als columnist van het NRC Handelsblad. Zij is haar leven lang al glutensensitief (coeliakie) en heeft voor dit boek al haar recepten verzameld, want een leven zonder gebak, croissantjes, muffins of quiches was voor haar ondenkbaar.
Glutenvrije meelmix van Janneke
Wil je deze kaasmuffins gaan maken, dan zul je dus eerst de meelmix van Janneke zelf moeten samenstellen. Je hebt hier verschillende soorten glutenvrije ‘meel’ nodig om gewone bloem te vervangen. Je moet hiervoor wel extra moeite doen om al deze ingrediënten te verzamelen, want in een gewone supermarkt vind je de meeste dingen niet. Ga dus kijken (net als wij) bij Holland & Barret en Ecoplaza of de Natuurwinkel om alles te verzamelen.
Heb je eenmaal alles gevonden en met elkaar gemengd, dan houd je genoeg over om deze muffins meerdere malen te maken. Of bak ook een keertje de glutenvrije brownies met pecannoten, eveneens een recept van Janneke uit hetzelfde boek.
Dit is haar basisrecept ter vervanging van bloem:
- 250 gram volkoren rijstmeel
- 250 gram rijstbloem
- 250 gram ketanrijstmeel
- 250 gram tapiocazetmeel
- 2 theelepels xanthaangom
Doe alles in de mengkom van de standmixer en mix een paar minuten op de laagste stand, zodat alle meelsoorten goed vermengd worden. Of doe alles in een mengkom en meng met een garde. Schep de meelmix over in een glazen pot of plastic voorraaddoos.

Kaasmuffins met courgette
Ingredienten
- 275 gram courgette grof geraspt
- 275 gram glutenvrije meelmix zie hierboven
- 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel zout
- 225 gram oude kaas geraspt
- 4 theelepels nigellazaad
- 2 theelepels gedroogde oregano
- ½ theelepel chilivlokken
- 180 ml melk
- 75 ml olijfolie
- 1½ eetlepel dijonmosterd
- 2 eieren
Extra nodig
- muffinblik, bekleed met papieren cupjes of ingevet met neutrale olie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200℃. Meng in een grote kom de geraspte courgette, de meelmix, het bakpoeder, het zout, de geraspte kaas, 3 theelepels nigellazaad, de oregano en de chilivlokken.
- Klop in een maatbeker de melk, olijfolie, de mosterd en de eieren door elkaar. Giet de vloeistof bij de droge ingrediënten en roer zo kort mogelijk met een vork tot een klonterig mengsel.
- Verdeel het beslag over 12 muffinholletjes en bestrooi de muffins met de rest van het nigellazaad. Bak ze in 30 tot 35 minuten goudbruin in het midden van de oven. Stort de muffins op een rooster en laat afkoelen.
Het kookboek Glutenvrije bijbel
Duimendik kookboek uit de serie kookbijbels. Geschreven door kookboek-auteur en (culinair) journalist Janneke Vreugdenhil. Al eerder publiceerden we op I Love Food & Wine recepten uit haar kookboek We love Groente, De bijbel van de Nederlandse keuken en Tapas. Dit boek bevat meer dan 230 verrukkelijke, goed maakbare glutenvrije recepten die van eten weer een feest maken: van bagels tot havertortilla’s en hartige taart. En van kerststol, croissants tot pain de campagne. Alles komt aan bod.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Glutenvrije bijbel
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 62580
Prijs : € 34,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!