Home-made!

Jody’s koffielikeur

Ik ben gek op likeurtjes. Om te drinken, maar meer nog om ze zelf te maken. Dit recept is een van mijn favorieten. Wel even eraan denken dat je hem drie weken van tevoren maakt. Maar dan heb je ook wat!

Benodigdheden voor 1.8 L koffielikeur:

  • 1 L water
  • 500 gram suiker
  • 0,75 L wodka
  • 50 gram sterke snelfilterkoffie
  • 1 vanillestokje
  • eventueel: stokjes kaneel
  • ook nodig: maatbeker – trechter – koffiefilters – flessen om de likeur te bewaren

Waar je mee begint

Zet het water en de suiker op middelhoog vuur op en verwarm tot alle suiker opgelost is. Laat afkoelen.
Meng in de tussentijd de wodka met de koffie. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap al het merg eruit. Meng het merg met het wodka/koffiemengsel. Wanneer het suikerwater voldoende is afgekoeld voeg je het mengsel aan het suikerwater toe. Roer net zo lang tot er geen klontjes koffie meer zijn.

Drie weken wachten…

Snijd het vanillestokje in zoveel stukken als je flessen hebt en stop in elke fles een stukje vanillestokje; dat blijft zijn smaak afgeven. Giet het mengsel in goed afsluitbare flessen en zet op een donkere plaats drie weken weg. Optie: doe in elke fles een stokje kaneel, dat geeft een lichte kaneelsmaak aan je koffielikeur, mocht je dat lekker vinden. Probeer elke dag de flessen te schudden, want de koffie zakt snel naar de bodem. En maar wachten… en wachten…

Drie weken later

Neem een grote maatbeker en hang er een trechter in met daarin een koffiefilter. Schud de fles met koffielikeur nog één keer, en schenk voorzichtig wat vloeistof in het filter, ongeveer tot halverwege. Na een minuut of tien is alles ongeveer doorgelopen en kun je er een volgende scheut in gieten. Vervang het koffiefilter regelmatig zodat de vloeistof er door kan blijven lopen. Wanneer alles gefilterd is schenk je de koffielikeur in een mooie fles en bewaar je hem in de koelkast.  Maar natuurlijk proef je hem eerst even bij de ‘Panna cotta met Espresso’!

panna cotta met espresso
panna cotta met espresso

Waarom bij de ‘Panna cotta met espresso‘?

De panna cotta is fris en romig met een lekkere karamel– en koffiesmaak. Dat komt allemaal terug in de koffielikeur. Die is ook lekker romig en heeft ‘pit’ door de alcohol.

Wat is daar ook lekker bij?

Geniet ervan naast een kopje espresso-koffie. Of bij/over een dessert met koffie-ijs.

Zin in meer likeur-recepten?  Kijk op www.ongewoonlekker.com !