Makkelijk Aziatisch

Japanse kip met miso en aubergines van de bakplaat

Heb je toevallig miso in huis? Dan is dit echt een recept voor jou. Japanse kip met miso is een recept van de Britse Rukmini Iyer; de koningin van de bakplaatrecepten. Zoals altijd: makkelijk om te maken en echt overheerlijk van smaak. Zo wil je altijd aubergines eten…

 

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

In het intro van dit Japanse kip recept vertelt Rukmini het volgende:

Ik denk dat dit mijn favoriete kipgerecht is uit dit boek. Ik heb er verschillende versies van geprobeerd voor ik op deze uitkwam, met precies de juiste verhouding specerijen, miso, chilipeper en honing. Ik eet de kip soms rechtstreeks uit de braadslede en als mijn hondje geluk heeft mag zij ook een klein stukje.

 

 

Welke wijn bij Japanse kip met miso en aubergines?

Heel lekker licht pittig kipgerecht met aubergines uit de oven. De miso zorgt voor een complexe licht zoute smaak. De aubergines zijn heerlijk smeuïg van consistentie. We dronken hier een licht zoete witte wijn bij van J.P Chenet (te koop bij de Jumbo). De medium sweetheid verzacht de pittige smaak en sluit verrassend goed aan.

Kip met miso en aubergines. Recept van Rukmini Iyer

 

Wat is miso?

Miso is een pasta die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst met zout en koji (schimmel). Je kunt het kopen in vier verschillende soorten: wit, geel, rood (aka) en zwart.

Witte miso is niet wit, maar lichtbruin van kleur. Een andere naam is SHIRO! Het is een fantastische smaakmaker voor zowel zoete als hartige gerechten. Te koop in goed gesorteerde supermarkten of bij de toko. Dit ingrediënten is vrij duur. Dus schrik niet. Maar je kunt het heel goed bewaren in de koelkast. En heb je het eenmaal is huis dan zul je merken dat je het vaker gaat gebruiken. Miso kun je toevoegen aan soepen, sauzen, dressings, smeersels, als bouillonblokje en in desserts. Kortom: het is dé perfecte smaakmaker bij deze Japanse kip.

 

Meer recepten met miso

  • Kip in misosaus: Simpel te maken kippenstoofpot met een uien-misosaus. Recept van De Vrouw met het Baard. Onwijs goed!
  • Pokébowl met tonijn: Gezonde pokébowl met verse tonijn en misodressing. Staat in 30 minuten op tafel.
  • Appeltaart met miso: Simpel te maken plaattaart van bladerdeeg, appels, amandelpasta en miso. Net even anders dan anders. Geef er een bolletje roomijs bij.

 

Appel plaattaart met Japanse miso liggend zonder ijstang uit Kook dit Boek van Molly Baz
Appel plaattaart met Japanse miso

 

Mijn Persoonlijke keukentip
De Tefal Success braadslede is mijn geheime wapen voor heerlijke bakplaatrecepten. Hij is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, en zorgt voor perfect egaal gebakken gerechten. Plus, dankzij de anti-aanbaklaag en handige grepen is hij superpraktisch in gebruik. Eenvoudig schoon te maken en duurzaam, wat wil je nog meer?

 

 

Japanse kip met miso en aubergines. Recept van Rukmini Iyer uit de Wereldse bakplaat

Kip met miso en aubergines

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 55 minuten
Super makkelijk om te maken is dit Japanse kipgerecht met miso en aubergines. Tien minuten voorbereiding en verder doet de oven het werk! Easy toch.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 400 g scharrelkippendijfilets gehalveerd
  • 2 kleine biologische aubergines (450 gram), in vieren gedeeld
  • 3 banaansjalotten gepeld, gehalveerd
  • 2,5 cm verse gember geraspt
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 2 el sesamolie
  • 2 eetlepels miso
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel sesamzaad

Dressing

  • geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus

Erbij

  • 3 lente-uitjes in dunne ringen
  • witte rijst

Extra nodig

  • bakplaat of braadslede 20x30 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Leg de gehalveerde kippendijfilets, aubergines en sjalotten in een braadslede.
  • Roer de gember, knoflook, sesamolie, miso, honing, chilivlokken en het sesamzaad in een kommetje door elkaar.. Verdeel het over de aubergines en vooral de kip. Zet 45 minuten in de oven tot de kip goudbruin en gaar is.
  • Roer intussen de geraspte limoenschil, het limoensap, de sesamolie en sojasaus door elkaar. Haal de kip met aubergines uit de oven. Schenk de dressing over de kip en aubergine. Bestrooi met de lente-uitjes. Lekker met gekookte witte rijst.
Het kookboek De Wereldse Bakplaat

De Britse Rukmini Iyer (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. In de Wereldse bakplaat gaat ze met je op reis en wil ze het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of lamsgehaktballetjes uit Turkije.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse BakplaatTitel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 25,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book